Njemačka

Uvode se nova pravila za one koji se žele doseliti u Njemačku

U posljednjih sedam godina u Njemačku se iselilo 53.880 bh. državljana, pokazuju službeni podaci njemačkog zavoda za statistiku, a prema kojima je u Njemačkoj 31. prosinca 2020. živjelo 211.335 državljana BiH, piše Večernji list BiH. Ako se ovaj podatak predstavi u odnosu na broj stanovnika po gradovima, pedantni njemački statističari zabilježili su kako je BiH izgubila dva grada veličine Trebinja ili gotovo čitav Doboj, gotovo pola Mostara ili Tuzle ili gotovo cijelo Istočno Sarajevo.

Njemački investitori sve optimističniji u pogledu ekonomskog oporavka od pandemije

Njemački investitori sve su optimističniji u pogledu ekonomije zemlje, jer se čini da se najnoviji val novih infekcija koronavirusom usporava, pokazalo je u utorak istraživanje.

Institut ZEW sa sjedištem u Mannheimu navodi da je njegov pokazatelj ekonomskih očekivanja za Njemačku u narednih šest mjeseci porastao za 13,7 bodova u svibnju u odnosu na prethodni mjesec, na 84,4, najvišu vrijednost od početka pandemije Covid-19.
 

Konačno je i Angela Merkel to izgovorila: Njemačka je prošla kroz treći val, ljudi će moći na ljetovanje!

Njemačka kancelarka Angela Merkel optimistična je po pitanju ljetnih odmora u Europi i smatra da će biti mogući i za ljude koji još nisu cijepljeni protiv koronavirusa

Kada se, kako je istakla, vide niske vrijednosti incidencije nekih europskih partnerskih zemalja poput Portugala, 'nadam se da svi možemo priuštiti ono što je bilo moguće i prošlog ljeta. Od kog trenutka će to biti moguće, to još ne mogu reći', kazala je Merkel nakon samita EU u Portugalu, kada se putem video-linka uključila iz Berlina, javlja Deutsche Welle.

Njemačka svakodnevno cijepi veliki broj građana, očekuju dobro ljeto

Njemačka bilježi daljnji pad novozaraženih, što je za neke njemačke virologe pokazatelj da se treći pandemijski val povlači.

“Mislim da smo na dobrom putu. Trenutno u Njemačkoj cijepimo oko milijun građana dnevno i ako tako nastavimo ima razloga za optimizam”, rekla je Sandra Ciesek, direktorica Instituta za medicinsku virologiju Sveučilišta u Frankfurtu u razgovoru za tjedni podcast javnog servisa NDR na temu pandemije koronavirusa.

70 posto manje radnika iz BiH otišlo u Njemačku

Njemačka je u prošloj godini za bh. državljane izdala 4.154 radne vize, dok je u istom periodu 2019. izdala 11.939 ovih viza, pokazuju podaci Ministarstva vanjskih poslova Njemačke. Ovi podaci pokazuju da je broj radnika koji su prošle godine otišli u Njemačku 70 posto manji nego što je to bilo prethodnih godina. Kada je riječ o ostalim kategorijama viza, prošle godine nije bilo velikih odstupanja u odnosu na raniji period. Tako je, na primjer, broj izdatih viza za bh. državljane u kategoriji spajanja brakova iznosio 2.572, dok je 2019.

U Njemačkoj zatvaranje produženo do sredine travnja

Njemačka vlast je produžila zatvaranje ili lockdown do sredine travnja. To znači da će građani i ovaj Uskrs obilježiti pod restriktivnim epidemiološkim mjerama zbog velikog broja zaraženih koronavirusom.

Odluka je donijeta jučer nakon što je kancelarka Angela Merkel razgovarala s čelnicima 16 saveznih pokrajina. Izjavila je da će mjere biti na snazi najmanje do 18. travnja.

Njemački mediji: Vlada planira produljenje mjera i nakon uskršnjih praznika

Kancelarski ured namjerava produljiti aktualne mjere zatvaranja i nakon uskršnjih praznika, javljaju njemački mediji u nedjelju, pozivajući se na izvore u uredu kancelarke Angele Merkel

Popis mjera s kojima savezna vlada, tj. kancelarski ured, dolazi na sastanak u ponedjeljak s premijerima saveznih pokrajina ne predviđa otvaranje nego ukazuje na „naglo širenje zaraze i eksponencijalnu dinamiku“.

Njemačka na početku trećeg vala covida? 'Postoje jasne naznake. Ja sam vrlo zabrinut'

Zbog porasta broja novozaraženih i sedmodnevne incidencije, središnji njemački epidemiološki institut Robert Koch vidi Njemačku na početku trećeg pandemijskog vala

„Postoje jasne naznake da je u Njemačkoj započeo treći val pandemije. Ja sam vrlo zabrinut“, rekao je direktor Instituta Robert Koch Lothar Wieler u četvrtak u Ženevi.

Angela Merkel: Možemo razmotriti oprezno otvaranje

Njemačka ulazi u novu fazu pandemije koronavirusa u kojoj je moguće postupno otvaranje društva, rekla je kancelarka Angela Merkel.

Ona je izjavila kasno sinoć da je će "ručna kočnica" omogućiti vlastima da ponovo uvedu restrikcije ukoliko brojevi izmaknu kontroli.

Dodatne restrikcije bit će ukinute od sljedećeg tjedna. Radnje će biti otvorene ukoliko u određenoj regiji bude manje od 50 slučajeva zaraze na 100.000 stanovnika u periodu od sedam dana.
 

Vozite za Njemačku, ovo ne smijete imati kod sebe ako vas zaustavi policija

Vozačima u njemačkoj pokrajini Saksoniji zabranjeno je nositi kape i naočale za sunce ukoliko nose zaštitne maske, javio je njemački list Bild. Prema pisanju lista, Saksonija je prva pokrajina u Njemačkoj u kojoj je vozačima koji nose zaštitne maske zabranjeno nositi naočale za sunce i kape jer moraju biti prepoznatljivi na snimcima kamera koje prate promet. “Nošenje kape ili naočala za sunce zajedno sa maskom, koja prekriva lice i usta, čini vozače neprepoznatljivim.

Pretplati se na RSS - Njemačka