OPG

OPG-ovka Slavica: Mlada, lijepa, školovana, no zov sela i njezinih ovaca je jači od svega

Ljubinka, Herkul, Sara..., neka su od imena ovčica koje su se “doselile” u Hrvatsku iz Velike Britanije. U toru u dvorištu OPG-a u Markušici ima ih stotinjak. Prije tri godine kupila ih je i u Hrvatsku dopremila Slavica Zorić (24), mlada poduzetnica iz Markušice, koja se odlučila baviti stočarstvom iako je diplomirala menadžment u sportu, zdravstvu i turizmu. Nakon studija u velikom gradu odlučila se vratiti u svoje selo i osnovati OPG.

OPG zove građane: Uberite jabuke sami i platite kunu za kilogram

OPG Dorotić iz Brežane Lekeničke u blizini Velike Gorice na Facebooku je postavio oglas u kojem građanima nude da sami beru jabuke za svoje potrebe i kilogram plate samo jednu kunu
'Kisele, slatke, crvene i žute jabuke-čekaju da ih sami uberete po povoljnijim cijenama. Osim mogućnosti kupnje ubranih jabuka nudimo i mogućnost samoberbe (u voćnjaku sami si berete jabuke i ubrano nosite kući). Cijena tako ubranih jabuka je od 1 kn do 3 kn po kilogramu, ovisno o sorti jabuke', piše portal Agrobiz.

U samo godini dana u BiH registrirano gotovo 12.000 novih gospodarstava

Sve više ljudi u Bosni i Hercegovini živi od poljoprivrede. Iako se stalno upozorava na nedovoljnu potporu svih razina države poljoprivrednoj proizvodnji, podaci iz izvješća Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa iz oblasti poljoprivrede za Bosnu i Hercegovinu za 2017. godinu, koje je usvojilo i Vijeće ministara, pokazuje kako je broj zaposlenih u toj gospodarskoj grani u porastu, piše Večernji list BiH. Prošle godine su u poljoprivredi bile zaposlene 154 tisuće osoba, što je za sedam posto više u odnosu na godinu ranije.

OPG Bučević: Poljoprivreda je avantura u kojoj svatko realan i pametan može uspjeti

Oni su iz Podstrane kod Splita, lokacija njihovog voćnjaka gdje ekološki uzgajaju američke borovnice jest Cetingrad kraj Slunja u Karlovačkoj županiji, u blizini dvorca Cetin u kojem se 1526 održao prvi Hrvatski sabor i članovi su Poljoprivredne zadruge "Berry Organica" iz Zaprešića. Zanimljiv OPG Antonia Bučević, otkrivaju nam Antonia i suprug Ivan, nastao je kao dugogodišnja težnja obitelji da stvori dugotrajnu vrijednost za buduće generacije, piše agroklub.com

Mate Zelenika iz Gornjeg Velikog Ograđenika najstariji vinogradar u BiH

U Čitlučkom selu Gornji Veliki Ograđenik živi jedan od najstarijih iskusnih broćanskih vinogradara i vinara Mate Zelenika koji se proizvodnjom grožđa i vina uspješno bavi punih 70 godina, piše Večernji list BiH. Taj gostoljubivi i veseli domaćin desetljećima se mukotrpno borio s kamenom, oplemenjivao zemlju, na njoj sadio vinovu lozu te proizvodio grožđe i vino vrhunske kvalitete.

Pretplati se na RSS - OPG