Pelješki most

Nema nikakvog kvara na brodu koji prevozi posljednje elemente za Pelješki most, malo je uranio pa je na čekanju

Iako brod koji iz Kine prevozi čelične elemente za Pelješki most kasni, radovi na samom mostu teku predviđenom dinamikom i prvi automobili preko Neretvanskog kanala mogli bi proći već u ožujku naredne godine, piše Slobodna Dalmacija. 

Pelješki most bi mogao biti otvoren već krajem sljedeće godine

Ostalo je devet mjeseci do isteka roka za izgradnju Pelješkog mosta nadomak Neuma, a koji će povezivati regiju Dubrovnika sa ostatkom Hrvatske.

I pored činjenice da je gradnju usporila pandemija koronavirusa, probijanja rokova na ovom impozantnom objektu, sudeći po nadležnima, neće biti.

"Zastoj je bio na početku godine kada su tvornice u Kini zbog epidemije bile zatvorene. Danas se radi punom parom. Rečeno je danas da produžetka rokova nema", piše HRT.
 

Iz Kine stigli dijelovi rasponske konstrukcije Pelješkog mosta

Na sidrište luke Ploče iz Kine je doplovio brod s dijelovima rasponske konstrukcije Pelješkog mosta, teškima 3 800 tona. Pandemija je usporila radove, ponajprije zbog nemogućnosti dopreme potrebnog materijala na gradilište. Ipak, Kinezi kao da su u utrci s vremenom - posljednjih tjedana znatno su ubrzali radove kako bi most bio gotov u roku, do 31. srpnja iduće godine, javlja HRT.  Trinaest dijelova rasponske konstrukcije za budući Pelješki most impozantan je teret na brodu Pacific Alert.

Na Pelješkom mostu radi rekordnih 725 radnika, punom parom grade se i pristupne prometnice

Na gradilištu Pelješkog mosta trenutno je rekordnih 725 radnika, što znači da su radovi na mostu trenutno u šestoj brzini, pohvalili su se iz Hrvatskih cesta.

Prema podacima ove javne kompanije dosad je iz mora potpuno izniklo čak 11 od 12 stupova budućeg mosta, na kojima je u kolovozu već postavljeno 20 segmenata čelične nosive konstrukcije, a na četiri stupa počela je i gradnja pilota, a počelo je i zavarivanje segmenata.

Počela montaža budućeg kolnika Pelješkog mosta

Gradilište Pelješkog mosta ovih dana iznimno je živo. Za razliku od ostalih gradilišta koja trpe posljedice koronakrize, u Komarni i Brijesti kineski radnici tvrtke China Road and Bridge Corporation (CRBC) na salivene stupove budućeg mosta koji strše iz mora postavljaju rasponsku konstrukciju po kojoj će se moći prometovati već od 31. srpnja 2021. godine, ako ne bude značajnijih problema u dovozu materijala za gradnju iz Kine.

U Hrvatsku stiže kineski brod s opremom za Pelješki most, evo što sada slijedi

U ponedjeljak u ranim jutarnjim satima u luku Ploče stiže brod iz Kine s 22 člana posade koji na gradilište Pelješkog mosta donose dizalice i opremu
Gotovo mjesec dana 22 člana posade, svi Kinezi iz Singapura, putuju prema Hrvatskoj. Na brodu su, prema posljednjim informacijama, svi zdravi. ''Prije tri dana je prošao kroz Sueski kanal, gdje je isto dobio potvrdu o zdrastvenoj ispravnosti i ujutro dolazi na sidrište Luke Ploče za gradnju Pelješkog mosta'', rekao lučki kapetan iz Ploča Joško Nikolić, prenosi N1.

Pretplati se na RSS - Pelješki most