Plaće

U financijama i osiguranju najveći rast plaća u prošloj godini

Najveći rast neto zarada u prošloj godini zabilježen je u financijskim djelatnostima i djelatnosti osiguranja, pokazuju podaci Agencije za staitstiku BiH.

Rast plata u ovim djelatnostima bio je 9,8 posto u prosincu 2019. godine u odnosu na isti mjesec 2018. godine.

Prosječno su zaposleni u ovim djelatnostima mjesečno napunili novčanike sa 1.664 KM. Osjetan rast plaća u ovim djelatnostima dogodio se u prosincu 2019., kada je zabilježen rast neto plata za 7,6 posto u odnosu na mjesec ranije.
 

Bevanda: Moguće povećanje plaća u institucijama BiH

Zamjenik predsjedatelja Vijeća  ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda po drugi put je imenovan na ovu poziciju i u novi mandat ulazi s povećanjem proračuna institucija BiH za 30 milijuna KM i najavom mogućnosti da osnovica plaće u zajedničkim organima bude povećana za 4,5 posto. U razgovoru za Glas Srpske ministar Bevanda ističe kako su sve jači pritisci sindikata da se nakon sedam godina poveća osnovica, te očekuje usvajanje proračuna do kraja ožujka ove godine.

Minimalac u Njemačkoj 1116 eura, Luksemburgu 2000, Hrvatskoj 400, a BiH 208 eura

Zaposleni koji radi puno radno vrijeme ne bi smio biti siromašan - to bi mu trebala jamčiti minimalna plaća. Ali realnost je često drugačija. Sudbina radnika na minimalcu nigdje nije laka, ipak ta zarada na Zapadu osigurava osobama da sa svojom zaradom mogu preživjeti mjesec. S minimalnom plaćom od 208 eura bh. radnici su na samom europskom začelju po visini minimalca, piše Večernji list BiH.  

Gdje su najveće, a gdje najmanje plaće u BiH?

Troškovi života u BiH rastu iz godine u godinu. Samo za posljednjih godinu dana prehrambene namirnice su poskupile za 80 posto, a potrošačka korpa dostigla za mnoge nedostižnih 2.000 KM. Tako većina obitelji u ovoj zemlji, nastavljaju spajati kraj s krajem, reže troškove i zadužuje se kako bi preživjele od 1. do 1. svaki mjesec. Pritom, cijene i primanja variraju od općine do općine i od grada do grada, pa je u nekim dijelovima ovaj nesklad između primanja i potrošnje još veći, prenosi portal Buka. 

Evo kako se kreću plaće za određena radna mjesta u Hrvatskoj

Najveće prosječne plaće od 20.000 kuna zarađuju kontrolori leta, uz rame su im piloti sa 16.600 kuna, a na trećem su mjestu top menadžeri, piše Slobodna Dalmacija.

Premda su top menadžeri s prosječnih 12.069 kuna neto plaće prošle godine bili najplaćenija kategorija zaposlenika, kontrolori leta i piloti su ove godine ispred njih, ako se gledaju pozicije a ne kategorije zanimanja, podaci su to portala MojPosao.hr, a riječ je o analizi podataka iz servisa mojaplaća.hr s više od 47 tisuća sudionika.

Plaće u FBiH će morati rasti minimalno na 1000 KM

Plaće u Federaciji BiH uskoro bi mogle rasti za 200 i više konvertibilnih maraka. Rezultat je to odlaska sve većeg broja stanovnika BiH u inozemstvo, čime se stvara manjak radnika u ovoj zemlji, piše Večernji list BiH. Naime, već neko vrijeme velik broj poslodavaca u BiH je na mukama jer ne mogu naći nove radnike ni zadržati postojeće. Dio njih zbog toga je već podigao plaće, a rast se očekuje i u idućem razdoblju.

Odlazak radnika iz BiH ipak podigao plaće domaćim radnicima

Praksa sve više poslodavaca da povećavaju plaće svojim radnicima kako bi ih zadržali u Bosni i Hercegovini rezultirala je i statističkim povećanjem prosječne neto plate u BiH koja je prvi put premašila vrijednost od 900 KM, izvještava Indikator.ba. 

U prosincu prošle godine, prosječna islaćena neto plaća u BiH, prema podacima Agencije za statistiku BiH, iznosila je 906 KM i nominalno je viša za 5,1 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, te viša za 0,8 posto u odnosu na studeni 2018. godine. 

 

Povećanje plaća u Federaciji, prosječna premašila 900 KM

Prosječna plaća u Federaciji BiH premašila je 900 KM mjesečno. Unatoč činjenici da je u ovoj zemlji puno proračunskih korisnika, ova vijest zadovoljila je mnoge u zemlji. Rasla je plaća i kod privatnika, u prosjeku od 100 do 300 KM, piše Večernji list BiH.  Proteklih godina otišli su im mnogi kvalitetni radnici upravo zbog činjenice da s plaćom kod njih nisu mogli prehranjivati svoju obitelj. Jedno vrijeme moglo se tjerati inat, međutim, to je neke poslodavce skupo koštalo.

Pretplati se na RSS - Plaće