Požari

Dalmacija gori: Najgore je kod Trogira, požare gasili u Splitu, Zadru, kod Šibenika...

Požari su se razbuktali diljem Dalmacije. Kako doznaje 24sata.hr, gorjelo je u Zadru na Bilom Brigu u Hvarskoj ulici.  - Dojavu smo dobili u 16.57 sati. Zapalilo se visoko raslinje te je na teren izašlo 12 ljudi s pet vozila. Gašenju je pomogao i kanader te je požar lokaliziran već u 17.25 sati. Nema ozlijeđenih osoba niti oštećenih objekata. Trenutno se na terenu nalazi još jedna ekipa koja nadgleda teren - doznaje se iz JVP-a Zadar.  Oko 16.40 je izbio požar kod Miljevaca na području Šibensko-kninske županije.

Mostar čeka potporu iz zraka letjelica susjednih zemalja, požar se proširio i na prostor RS-a

Iako je najkritičniji dio na Rujištu iznad Mostara jutros u tri sata obranjen od vatrene stihije, gdje je ogromna požarna linija bila obuhvatila obje strane Prevoja i ugrozila kuće i vikendice, situacija još uvijek nije pod kontrolom.

Kako je rekao zamjenik zapovjednika Profesionalne vatrogasne jedinice (PVJ) Mostar Dragan Velagić, trenutno je sva pažnja brojnih ekipa na terenu usmjerena na gašenje požara koji se od Velikog Rujišta širi prema „Snježnoj kući“ i vikend-naselju.
 

Više požara u Hercegovini, najteže kod Mostara

Nekoliko velikih požara gori u subotu na području Hercegovine, a najteže je stanje kod Mostara, Prozor-Rame i Konjica gdje vatrena stihija prijeti obiteljskim kućama. Više požara aktivno je već danima.

U općini Prozor-Rama gori šuma iznad sela Dobroša, te ugrožava tamošnje domove, kao i u još dva naselja. Vatrena stihija se kreće prema Crnom vrhu na planini Makljen. U toj je općini aktivan još jedan veliki šumski požar na planini Draševo.
 

Policija traga za piromanima koji su namjeravali zapaliti šumu kod Tomislavgrada

Djelatnici policijske postaje Tomislavgrad provode operativne mjere na pronalasku nepoznate osobe ili više njih koji su u nedjelju na širem području šumskog područja Kologaj, u neposrednoj blizini Tomislavgrada, na tri različita mjesta namjerno palili vatru kako bi izazvali požar većih razmjera. Kad se doznaje iz Vatrogasnog društva Tomislavgrad, njihovi djelatnici su intervenirali tijekom jučerašnjeg dana na tri različita mjesta u šumsko-brdskom dijelu tomislavgradskog područja zvanog Kologaj. 

Neoprezno paljenje vatre na poljima odnijelo tri života

Posljednjih deset dana požari nastali paljenjem korova odnijeli su tri života u Republici Srpskoj. Posljednji slučaj zabilježen je u Nevesinju kada je stradala 81-godišnjakinja Iz MUP-a RS-a priopćili su i da je samo u jednom danu u požarima izgorjelo više pomoćnih objekata, tri požara ugrozila su visoke šume u Ribniku, Podgradcima i Novom Gradu, dok je u Banjoj Luci izgorjelo čak 40 sadnica voća. Osim sadnica, iz MUP-a RS-a navode kako je u Banjoj Luci uginulo i 13 košnica pčela.

Sedam požara u ŽZH, najviše u Posušju

Na području Županije Zapadnohercegovačke tijekom ponedjeljka je evidentirano sedam požara, podaci su dobiveni iz Operativnog centra civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke. Tekst članka se nastavlja ispod banera Četiri su bila u Posušju, dva u Širokom Brijegu te jedan u Ljubuškom. Široki Brijeg U ponedjeljak od 13:300 do 14:00 sati tri pripadnika Vatrogasnog društva Široki Brijeg s jednim vozilom ugasila su požar u selu Crnač gdje je izgorjela manja površina trave i niskog raslinja.

Nakon burne noći i dalje gori kod Metkovića, a na Pelješcu je požar 'daleko od ugašenog'

Vatrena fronta na Pelješcu kod zaseoka Kajanovići-Glabalovo, te kod naselja Mokalo tijekom noći je zaustavljena i trenutno nema velikih otvorenih požara kod mjesta Orebić, izvijestili su u srijedu ujutro iz Dubrovačko-neretvanske županije, no požar kod Kule Norinske i dalje je aktivan. Na terenu su tri kanadera
Vatrogasne snage cijelu su noć držale liniju obrane dugu tri kilometra od Postupa do Glabalova, a posao je otežavao jak vjetar.

Pet većih požara na području Zapadnohercegovačke županije

Pet većih požara evidentirano je tijekom utorka na području Županije Zapadnohercegovačke od čega tri u Ljubuškom te po jedan u Grudama i Širokom Brijegu, podaci su Operativnog centra civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke.

Požari:
Ljubuški

Jučer u vremenu od 14:15 do 14:55 sati, ljubuški vatrogasci (3 vatrogasca i 1 vozilo) su gasili požar u mjestu Grab (Ljubuški). Gorila je trava i nisko raslinje. Opožarena površina je oko 5.000 m²-0,5 hektara.

Pretplati se na RSS - Požari