Poduzetništvo

Vidi dobro ide sa svinjama, a Dario Šimić se obogatio na 'vodi'...

Nakon igračke karijere najčešće ostaju uz nogomet, no neki, poučeni primjerom kolega koji su propali, još za igračke karijere razmišljaju o “životu izvan nogometa”. Nekada su nogometaši, oni koji su bili u mogućnosti, otvarali kafiće, time su si željeli “osigurati penziju”. Mnogima je i dalje to najbliži oblik poslovanja izvan nogometa, no ima onih koji kreću u vlastite biznise. S vodom u galonima davnih je dana počeo Dairo Šimić. Posao je išao dobro, ubrzo ga je proširio i prešao na ugostiteljstvo, otvorio nekoliko kafića.

Maja Šuput nije samo pjevačica već i poduzetnica, evo kako joj ide

Pjevanje im je “temeljni” biznis, od toga ipak žive, no neki su estradnjaci proširile poslove. Imaju vinograde, adventske kućice, prodaju kape i majice, imaju udjele u IT tvrtkama, iznajmljuju skladište... Dugačak je popis poslova koje naši estradnjaci rade “sa strane”. Neki posluju dobro, ali dogodi se i poneki loš poslovni potez, loša procjena, pa završe u minusu, a neki čak i u blokadi. No pjevačka karijera ipak im nosi najviše novca, pogotovo onima koji ubiru zaradu i od autorskih prava.

Trećina poduzetnika u Hrvatskoj nema ni jednog zaposlenog

U 2018. godini od 131.117 poduzetnika njih 39.711 (30,3%) nije imalo zaposlenih.
Najveći broj poduzetnika bez zaposlenih bio je u području djelatnosti trgovine (8.361), stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima (5.923) i građevinarstvu (4.454), analizira FINA.

Prema podacima iz obrađenih godišnjih financijskih izvještaja za statističke i dr. potrebe, u RH je u 2018. godini poslovalo 131.117 poduzetnika, od čega je 39.711 ili 30,3% nije imalo zaposlenih.

U BiH postoji više od 38 tisuća tvrtki, ali samo osam posto njih su velike kompanije

U BiH je zaključno sa prvim polugodištem bilo 38.537 tvrtki, od kojih su 74,6 posto mikro poduzeća, a samo jedan posto velika, odnosno tvrtke koje zapošljavaju 250 radnika i više.

Od ukupnog broja tvrtki, 18,3 posto su mala poduzeća, a šest posto srednja, priopćeno je iz Agencije za statistiku BiH.

Iz Agencije napominju da su ovo podaci o tvrtkama koje su predale svoje financijske izvještaje, da za 0,1 posto poduzeća nema podataka, te da u ovaj ukupan broj nisu uračunati pduzetnici.

Ženama koje registriraju obrt ili gospodarsko društvo FBIH će 12 mjeseci uplaćivati 420 maraka

U skladu sa Zakonom o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba, Strategijom zapošljavanja u Federaciji BiH 2018.-2021., Strategijom jačanja funkcije posredovanja u javnim službama za zapošljavanje u Federaciji BiH, ciljevima iz Programa rada Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2019. godinu i Trogodišnjeg plana rada Federalnog zavoda za zapošljavanje 2019-2021, sačinjen je Program sufinanciranja samozapošljavanja Start up 2019.

U poduzetništvo se ulazi iz prilike, ali i nužde

Dok se u Europskoj uniji u poduzetničke vode uglavnom ulazi zbog uočene dobre prilike, u Hrvatskoj se poduzetnikom podjednako postaje iz nužde i prilike.

Kao razlog pokretanja vlastitog posla, samozaposleni ističu dobru priliku (25%), a jednak broj ih navodi nuždu jer nisu mogli pronaći drugo zaposlenje te nasljeđivanje obiteljskog posla (23%), podaci su Eurostata.

Obitelj Baković iz Mokronoga od tradicije spremanja kruha ispod sača do obiteljskog poduzetništva

Koliko god vremena prošlo, mirisi i okusi u sjećanje duboko urezani, ne prolaze. Godine prođu, vrijeme učini svoje, odraste se, promjeni mjesto i način života .. No, ponekad i jedna stara uspomena dovoljna je da sjećanja ožive. Brojni Duvnjaci u Tomislavgradu ili inozemstvu, okus i miris djetinjstva i rodnog kraja, nerijetko osjete u zalogaju ili šniti kruha ispod sača, kojeg već dugo nisu kušali.

Ministarstvo Gospodarstva ŽZH: Javni poziv za subvencije kamata

Na temelju članka 9. Odluke o donošenju Programa utroška sredstava za poticanje razvoja malog gospodarstva Županije Zapadnohercegovačke za 2018. godinu (Narodne novine Županije Zapadnohercegovačke“, broj: 20/18 ), Ministarstvo gospodarstva Županije Zapadnohercegovačke objavljuje:
J A V N I   P O Z I V
za odabir korisnika sredstava za poticanje razvoja 
malog gospodarstva Županije Zapadnohercegovačke 
utvrđenih Proračunom Županije Zapadnohercegovačke za 2018. godinu.

Poduzetnička priča koja se 'kuha' na 1200 metara nadmorske visine pod obroncima Čvrsnice

Dragi čitatelji ABC portala, sigurno ste primijetili kako u našim reportažama i pričama želimo promovirati sve ono što je dobro, sve one ljude kojima ne fali entuzijazma i volje da nešto pokrenu ili da se uhvate u koštac sa izazovima stvaranja novih vrijednosti. Takvi ljudi ne miruju niti se mire s pomisli da se ne može uspjeti na ovim prostorima.

Pretplati se na RSS - Poduzetništvo