Poduzetništvo

Omogućeni povoljni krediti za povećanje zapošljavanja u FBiH

Razvojna banka Federacije Bosne i Hercegovine i Federalni zavod za zapošljavanje potpisali su danas u Sarajevu ugovor o realizaciji projekta Vlade FBiH o financiranju dvije kreditne linije, poticaj zapošljavanja i samozapošljavanja te održivost zaposlenosti. Vršitelj dužnosti direktora Razvojne banke FBiH Semir Fejzić kazao je kako će nuditi kredite po vrlo povoljnim uvjetima, od 2 do 2,5 posto kamata, po izuzetno prihvatljivim rokovima otplate, na pet i sedam godina.

Vidi dobro ide sa svinjama, a Dario Šimić se obogatio na 'vodi'...

Nakon igračke karijere najčešće ostaju uz nogomet, no neki, poučeni primjerom kolega koji su propali, još za igračke karijere razmišljaju o “životu izvan nogometa”. Nekada su nogometaši, oni koji su bili u mogućnosti, otvarali kafiće, time su si željeli “osigurati penziju”. Mnogima je i dalje to najbliži oblik poslovanja izvan nogometa, no ima onih koji kreću u vlastite biznise. S vodom u galonima davnih je dana počeo Dairo Šimić. Posao je išao dobro, ubrzo ga je proširio i prešao na ugostiteljstvo, otvorio nekoliko kafića.

Maja Šuput nije samo pjevačica već i poduzetnica, evo kako joj ide

Pjevanje im je “temeljni” biznis, od toga ipak žive, no neki su estradnjaci proširile poslove. Imaju vinograde, adventske kućice, prodaju kape i majice, imaju udjele u IT tvrtkama, iznajmljuju skladište... Dugačak je popis poslova koje naši estradnjaci rade “sa strane”. Neki posluju dobro, ali dogodi se i poneki loš poslovni potez, loša procjena, pa završe u minusu, a neki čak i u blokadi. No pjevačka karijera ipak im nosi najviše novca, pogotovo onima koji ubiru zaradu i od autorskih prava.

Trećina poduzetnika u Hrvatskoj nema ni jednog zaposlenog

U 2018. godini od 131.117 poduzetnika njih 39.711 (30,3%) nije imalo zaposlenih.
Najveći broj poduzetnika bez zaposlenih bio je u području djelatnosti trgovine (8.361), stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima (5.923) i građevinarstvu (4.454), analizira FINA.

Prema podacima iz obrađenih godišnjih financijskih izvještaja za statističke i dr. potrebe, u RH je u 2018. godini poslovalo 131.117 poduzetnika, od čega je 39.711 ili 30,3% nije imalo zaposlenih.

U BiH postoji više od 38 tisuća tvrtki, ali samo osam posto njih su velike kompanije

U BiH je zaključno sa prvim polugodištem bilo 38.537 tvrtki, od kojih su 74,6 posto mikro poduzeća, a samo jedan posto velika, odnosno tvrtke koje zapošljavaju 250 radnika i više.

Od ukupnog broja tvrtki, 18,3 posto su mala poduzeća, a šest posto srednja, priopćeno je iz Agencije za statistiku BiH.

Iz Agencije napominju da su ovo podaci o tvrtkama koje su predale svoje financijske izvještaje, da za 0,1 posto poduzeća nema podataka, te da u ovaj ukupan broj nisu uračunati pduzetnici.

Ženama koje registriraju obrt ili gospodarsko društvo FBIH će 12 mjeseci uplaćivati 420 maraka

U skladu sa Zakonom o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba, Strategijom zapošljavanja u Federaciji BiH 2018.-2021., Strategijom jačanja funkcije posredovanja u javnim službama za zapošljavanje u Federaciji BiH, ciljevima iz Programa rada Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2019. godinu i Trogodišnjeg plana rada Federalnog zavoda za zapošljavanje 2019-2021, sačinjen je Program sufinanciranja samozapošljavanja Start up 2019.

U poduzetništvo se ulazi iz prilike, ali i nužde

Dok se u Europskoj uniji u poduzetničke vode uglavnom ulazi zbog uočene dobre prilike, u Hrvatskoj se poduzetnikom podjednako postaje iz nužde i prilike.

Kao razlog pokretanja vlastitog posla, samozaposleni ističu dobru priliku (25%), a jednak broj ih navodi nuždu jer nisu mogli pronaći drugo zaposlenje te nasljeđivanje obiteljskog posla (23%), podaci su Eurostata.

Obitelj Baković iz Mokronoga od tradicije spremanja kruha ispod sača do obiteljskog poduzetništva

Koliko god vremena prošlo, mirisi i okusi u sjećanje duboko urezani, ne prolaze. Godine prođu, vrijeme učini svoje, odraste se, promjeni mjesto i način života .. No, ponekad i jedna stara uspomena dovoljna je da sjećanja ožive. Brojni Duvnjaci u Tomislavgradu ili inozemstvu, okus i miris djetinjstva i rodnog kraja, nerijetko osjete u zalogaju ili šniti kruha ispod sača, kojeg već dugo nisu kušali.

Ministarstvo Gospodarstva ŽZH: Javni poziv za subvencije kamata

Na temelju članka 9. Odluke o donošenju Programa utroška sredstava za poticanje razvoja malog gospodarstva Županije Zapadnohercegovačke za 2018. godinu (Narodne novine Županije Zapadnohercegovačke“, broj: 20/18 ), Ministarstvo gospodarstva Županije Zapadnohercegovačke objavljuje:
J A V N I   P O Z I V
za odabir korisnika sredstava za poticanje razvoja 
malog gospodarstva Županije Zapadnohercegovačke 
utvrđenih Proračunom Županije Zapadnohercegovačke za 2018. godinu.

Pretplati se na RSS - Poduzetništvo