Poljoprivreda

Federacija ulaže 10 milijuna maraka u modernizaciju poljoprivrede

Modernizacija, odnosno nabava poljoprivrednih strojeva nove generacije, uvođenje novih tehnologija koje bi trebale voditi produktivnijoj i učinkovitijoj proizvodnji, kao i gradnja te opremanje novih objekata za konkurentniju preradu vizija je domaće poljoprivrede kojoj je prijeko potreban financijski input kako bi uhvatila korak s visokim standardima EU-a, piše Večernji list BiH.

Koronavirus bi nakon svega mogao konačno probuditi i poljoprivredu koja bi mogla postati unosan biznis

Koronavirus je uzdrmao svijet i sve njegove dobre i loše strane. Ljudi su svjesni velikog problema, posebno oni koji su u raznoraznom gospodarskim projektima širom svijeta nezaustavljivo grabili prema ostvarivanju još većih prihoda i zarada. Doslovce u jednom danu raspalo se sve, dogodila se situacija koja je otkrila niz slabosti naše civilizacije koja je pokleknula pred prvim naletima opasnog virusa.

Priča o Damiru: Na hercegovačkom kamenjaru uz veliki trud podignuo ekološki OPG s kojeg svi žele jesti zdrave plodove

Već odavno OPG-ovi na području cijele regije  nisu neka novost ali ipak postoje oni koji zaslužuju da se o njima zna zbog niza specifičnosti koje ih krase.  Jedan od takvih je i OPG Bakrač koji je podignut i izgrađen u širokobriješkom selu Čerigaj i to doslovce usred kamenjara koristeći svu raspoloživu zemlju na kojoj se s uspjehom uzgaja na ekološki način, što je danas u ovo vrijeme zagađenja svih vrsta jako važno i bitno. 

U potrazi za radnicima zapadnoeuropski poljoprivrednici organiziranju letove kojima dopremaju radnu snagu

Postepeno zatopljenje i dolazak ljepšeg vremena nisu problem samo za one koji se boravkom u stanovima trude slušati preporuke nadležnih za smanjivanje rizika širenja koronavirusa, već predstavljaju i sve veći problem za poljoprivrednike. Uobičajeno, rad na farmama zahuktavao bi se u ovom periodu, no pandemija i s njom povezane mjere ograničile su broj raspoloživih radnika i njihov manjak natjerao je mnoge na nesvakidašnje poteze.

Poljoprivrednicma je danas isplaćeno osam milijuna KM

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić istakao je na današnjem obraćanju medijima kako je ovo ministarstvo isplatilo osam milijuna KM za 3.500 poljoprivrednih proizvođača.

Dedić je kazao da su izmjenama i dopunama pravilnika ukinuli određena ograničenja u proizvodnji. Svi rokovi koji su bili propisani pravilima prolongirani su do kraja travnja, te dali mogućnost svim onima koji do sada nisu upisani u registar da to i učine.

Donesena nova mjera za poljoprivredne proizvođače

Načelnik Federalnog stožera civilne zaštite Fahrudin Solak kazao je danas kako je donesena još jedna mjera koja će omogućiti građanima rad na njihovim poljoprivrednim imanjima, odnosno na proizvodnji dobara. - Danas je donesena još jedna mjera koja se odnosi na poljoprivredne proizvođače. Omogućit će se neometan prolazak i rad na poljoprivrednom dobru na kojem gazduju - kazao je Solak. On je zahvalio građanima na njihovom odnosu prema mjeri kretanja umirovljenika od 08.00 do 12.00 sati.

Europsko voće i povrće može propasti jer uslijed pandemije nedostaje berača

Berba voća i povrća u Europi mogla bi doći u pitanje zbog manjka sezonskih radnika, što je neobično čuti u vrijeme pandemije koronavirusa.

Naime, plantaže voća i povrća u Španjolskoj, Italiji, Francuskoj i Njemačkoj mogle pi početi propadati zbog činjenice da nedostaje radnika, a radnici su dobrim dijelom zapravo migranti. Kako se to desilo? Jednostavno, priliv migranata je gotovo zaustavljen uslijed blokada na granicama, prenosi Guardian.

Žene na selu: Posla ima i previše, tko radi može lijepo živjeti

Procjenjuje se da blizu 60 posto stanovništva BiH živi na selima i manjim lokalnim zajednicama, živi se većinom od poljoprivrede, a broj zaposlenih muškaraca u ruralnim područjima daleko je veći od žena.  U selu Zagorice u blizini Visokog žene kažu kako nisu nezaposlene, jer posla ima i previše.  Poručuju, da onaj tko radi na selu i danas može lijepo živijeti, donosi N1.  Preko 120 duluma zemlje, tri krave, ovce, svinje, kokoške svakodnevna su obveza Tereze Sesar. Vožnja traktora samo je dio njenih dnevnih aktivnosti.

Pretplati se na RSS - Poljoprivreda