Poljoprivreda

U prošloj godini značajan pad poljoprivredne proizvodnje u FBiH

U 2021. godini u Federaciji BiH ostvarena je proizvodnja kukuruza-zrno od 211.902 tona, što je manje za 30,4 posto u odnosu na 2020. U proizvodnji industrijskog bilja zabilježeno je smanjenje proizvodnje soje za 40,9 posto, a kod proizvodnje duhana smanjenje za 22,8 posto u odnosu na 2020. godinu. 

Vreća brašna od 25 kg bi na proljeće mogla iznositi i više od 30 KM

Kada se računa samo cijena sjemena, gnjojiva i zaštitnih sredstava, jesenja sjetva pšenice na jednom hektaru prošle godine iznosila je 1.019 KM, dok ove godine, već sada iznosi 2.200 KM, s tendecijom daljnjeg rasta, jer je gnojivo iz dana u dan sve skuplje“, upozorava Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, posebno naglašavajući da u spomenutu cijenu jesenje sjetve pšenice nije uračanat rad i gorivo, koje stalno poskupljuje, javlja Zenicainfo.ba.

Poskupljenje žitarica i brašna zaprijetilo pekarskoj industriji

Veliki rast cijena repromaterijala u poljoprivredi, najveći u posljednih deset godina, te problemi s poskupljenjem pšenice, brašna, kukuruza i energenata negativno utječu i na crnogorsku pekarsku industriju. Izostane li vladina pomoć njihov opstanak doveden je u pitanje, ocijenjeno je na sjednici Odbora poljoprivrede i prehrambene industrije, izvještava Portal Analitika.

Federacija ulaže 10 milijuna maraka u modernizaciju poljoprivrede

Modernizacija, odnosno nabava poljoprivrednih strojeva nove generacije, uvođenje novih tehnologija koje bi trebale voditi produktivnijoj i učinkovitijoj proizvodnji, kao i gradnja te opremanje novih objekata za konkurentniju preradu vizija je domaće poljoprivrede kojoj je prijeko potreban financijski input kako bi uhvatila korak s visokim standardima EU-a, piše Večernji list BiH.

Koronavirus bi nakon svega mogao konačno probuditi i poljoprivredu koja bi mogla postati unosan biznis

Koronavirus je uzdrmao svijet i sve njegove dobre i loše strane. Ljudi su svjesni velikog problema, posebno oni koji su u raznoraznom gospodarskim projektima širom svijeta nezaustavljivo grabili prema ostvarivanju još većih prihoda i zarada. Doslovce u jednom danu raspalo se sve, dogodila se situacija koja je otkrila niz slabosti naše civilizacije koja je pokleknula pred prvim naletima opasnog virusa.

Priča o Damiru: Na hercegovačkom kamenjaru uz veliki trud podignuo ekološki OPG s kojeg svi žele jesti zdrave plodove

Već odavno OPG-ovi na području cijele regije  nisu neka novost ali ipak postoje oni koji zaslužuju da se o njima zna zbog niza specifičnosti koje ih krase.  Jedan od takvih je i OPG Bakrač koji je podignut i izgrađen u širokobriješkom selu Čerigaj i to doslovce usred kamenjara koristeći svu raspoloživu zemlju na kojoj se s uspjehom uzgaja na ekološki način, što je danas u ovo vrijeme zagađenja svih vrsta jako važno i bitno. 

U potrazi za radnicima zapadnoeuropski poljoprivrednici organiziranju letove kojima dopremaju radnu snagu

Postepeno zatopljenje i dolazak ljepšeg vremena nisu problem samo za one koji se boravkom u stanovima trude slušati preporuke nadležnih za smanjivanje rizika širenja koronavirusa, već predstavljaju i sve veći problem za poljoprivrednike. Uobičajeno, rad na farmama zahuktavao bi se u ovom periodu, no pandemija i s njom povezane mjere ograničile su broj raspoloživih radnika i njihov manjak natjerao je mnoge na nesvakidašnje poteze.

Poljoprivrednicma je danas isplaćeno osam milijuna KM

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić istakao je na današnjem obraćanju medijima kako je ovo ministarstvo isplatilo osam milijuna KM za 3.500 poljoprivrednih proizvođača.

Dedić je kazao da su izmjenama i dopunama pravilnika ukinuli određena ograničenja u proizvodnji. Svi rokovi koji su bili propisani pravilima prolongirani su do kraja travnja, te dali mogućnost svim onima koji do sada nisu upisani u registar da to i učine.

Donesena nova mjera za poljoprivredne proizvođače

Načelnik Federalnog stožera civilne zaštite Fahrudin Solak kazao je danas kako je donesena još jedna mjera koja će omogućiti građanima rad na njihovim poljoprivrednim imanjima, odnosno na proizvodnji dobara. - Danas je donesena još jedna mjera koja se odnosi na poljoprivredne proizvođače. Omogućit će se neometan prolazak i rad na poljoprivrednom dobru na kojem gazduju - kazao je Solak. On je zahvalio građanima na njihovom odnosu prema mjeri kretanja umirovljenika od 08.00 do 12.00 sati.

Pretplati se na RSS - Poljoprivreda