Porezi

Federacija BiH samo u siječnju prikupila više od 425 milijuna KM direktnih poreza

Porezna uprava Federacije BiH priopćila je danas da su porezni obveznici u ovom entitetu u BiH siječnju 2020. godine uplatili 425,07 milijuna KM javnih prihoda za koje je ona nadležna. Taj iznos je za 10,54 milijuna KM ili 2,54 posto više u odnosu na isti period prošle godine.

Prikupljeno 3,29 milijardi KM prihoda od neizravnih poreza

Uprava za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine prikupila je u prvoj polovici ove godine 3,29 milijardi KM prihoda od neizravnih poreza ili za 289 milijuna KM više nego u istom razdoblju prošle godine, potvrđeno je Srni u UNO U prvih šest mjeseci porezni obveznici ostvarili su pravo na povrat PDV-a u iznosu od 662 milijuna KM, tako da su neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima iznosili 2,917 milijardi KM ili za 251 milijun KM više u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Prihodi od neizravnih poreza veći za 134 milijuna KM

Prihodi od neizravnih poreza u prva dva mjeseca 2018. godine iznosili su 1 milijardu i 126 milijuna KM i veći su za 134 milijuna KM ili 13,51% u odnosu na isto razdoblje 2017. godine kada su iznosili 992 millijuna KM. UNO je u prva dva mjeseca 2018. godine gospodarstvo vratila 207 milijuna KM što je za 14 milijuna KM više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima u prva dva mjeseca 2018.

Na popisu država sklonih poreznim prijevarama nalazi se i BiH

Vijeće Europske unije sastavilo je listu zemalja s nekooperativnim jurisdikcijama u pogledu oporezivanja, a svrha liste je nastojanje sprečavanja poreznih prijevara i utaje poreza. Bosna i Hercegovina se, sa susjednim zemljama, našla na “sivoj listi” zemalja koje trebaju ispuniti određene uvjete kako bi u pogledu oporezivanja postale učinkovitije. Vijeće Europske unije je na popisu radilo s Organizacijom za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), a Bosna i Hercegovina se našla na “sivoj listi”.

Tko tu može poslovati: U BiH je više od 4200 parafiskalnih nameta

Općine i gradovi posljednjih mjeseci razmatraju, ali i pokreću kampanju kojom se zagovara smanjenje ili ukidanje parafiskalnih naknada koje, kako je ocijenjeno, ovdašnjim gospodarskim subjektima u značajnoj mjeri predstavljaju namet i otežavaju poslovanje.  Stoga bi višim tijelima vlasti trebalo uputiti inicijativu da se parafiskalni nameti ukinu ili barem smanje kako bi se domaćem gospodarstvu omogućilo nesmetano poslovanje, piše Večernji list BiH. 

Prvi put u povijesti BiH će prikupit sedam milijardi KM od poreza

U Upravi za neizravno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine očekuju da ovu godinu završe s prikupljenih više od sedam milijardi KM neizravnih poreza, što će biti prvi put od osnivanja te financijske institucije. Načelnik Odjela za komunikacije i međunarodnu suradnju u UNO Ratko Kovačević je danas na konferenciji za novinare u Banjoj Luci kazao da su prihodi od neizravnih poreza u deset mjeseci ove godine iznosili pet milijardi i 845 milijuna KM i veći su za 386 milijuna KM ili 7,08 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Novi spisak: Evo koje su kompanije najveći dužnici državi BiH

Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine objavila je novu, osvježenu listu najvećih dužnika po osnovu poreza na dodanu vrijednost.

Kompanije na vrhu liste nisu mijenjale raspored, ali jesu iznose koje po ovom osnovu duguju Bosni i Hercegovini. Neprikosnoveni lider i dalje je Kantonalno javno komunalno poduzeće Gradski saobraćaj d.o.o. Sarajevo. GRAS za PDV državi duguje čak 22,123,659.49.

Pretplati se na RSS - Porezi