Radna snaga

Sve teže do radnika, velika potražnja za mnogim zanimanjima, povećavaju se dnevnice

Prema posljednjim podacima Federalnog zavoda za zapošljavanje, na uredima za zapošljavanje širom Federacije BiH evidentirano je 308.433 nezaposlenih. Najviše je medicinskih sestara/tehničara, gimnazijalaca te ekonomskih tehničara, a među onima s visokom stručnom spremom, prednjače diplomanti političkih znanosti, ekonomisti i pravnici. Manjak je radne snage u ugostiteljstvu te u tekstilnoj i drvnoj industriji. Pokazalo se to tijekom redovite komunikacije s poslodavcima, koju Zavod obavlja u okviru svojih aktivnosti.

Zbog nedostatka kvalificirane radne snage u BiH počele se zatvarati čak i pekarnice

Dok su se prošlog ljeta građani Hrvatske, pa i regije šokirali oglasom na jednoj pulskoj slastičarnici na kojoj je stajalo da se zbog nedostatka osoblja kupci sami moraju poslužiti za pultom, ove godine još drastičniji slučaj zabilježen je u BiH, piše Večernji list BiH.  Naime, jedna pekarnica u sarajevskom naselju Stup na vratima je stavila natpis da “pekarnica ne radi zbog nedostatka radne snage u proizvodnji” te da će kupce obavijestiti kad ponovno počinju s radom.

Poslodavci u panici, traže čak 41% više radnika

U BiH je nastupilo alarmatno, pa i panično stanje, za čak 41 posto povećala se potražnja za radnicima u prošloj i u prvom tromjesečju ove godine, pokazuju podaci Networksa i portala Posao.ba. Na tom portalu prošle godine objavljena su 8052 oglasa za posao, što je za 23 posto više u odnosu na 2017. godinu, izvještavaju Nezavisne novine.

Nerma Ajanović-Hajdarpašić, predstavnica portala Posao.ba, kaže je da je najveća promjena u potražnji za radnicima iz BiH u inozemstvu.

Istraga zbog uvoza jeftine radne snage iz BiH na tržište država Europske unije

Vlasnici posredničkih tvrtki, koje zapošljavaju radnu snagu na tržištu država članica EU-a, od koji su mnogi državljani BiH, Hrvatske, Slovenije..., mogli bi se uskoro naći pod inspekcijskom istragom jer ih sindikati EU-a optužuju kako uvoze jeftinu radnu snagu iz država bivše Jugoslavije i krše tržišna pravila, piše Večernji list BiH.

Poslali prigovor

Nezapamćen potez: Hrvatska uvozi radnike iz BiH i Ukrajine

Imali smo 60.000 više zaposlenih krajem 2017. nego godinu dana ranije. Ipak, u sezoni nam treba još radne snage. U ministarstvu zasad ne žele otkriti koliki uvoz radnika će dozvoliti prvo iz BiH

Zatvoreno zbog manjka radne snage. Poruka je to koja je klijente dočekala na jednoj popularnoj zagrebačkoj autopraonici.

Hrvatsko zapošljavanje stranaca: Predložena kvota od 29.000 radnih dozvola

Za dugoročno rješenje problema nužno je provesti sveobuhvatnu reformu obrazovanja koja je ključna za restrukturiranje cijelog sustava koji bi trebao pratiti potrebe gospodarstva i shodno tome prilagođavati obrazovne programe jer se jedino na taj način nedostatak radne snage može riješiti kroz zapošljavanje domaćih radnika, smatraju poslodavci.

Srednja i istočna Europa: Nema više jeftine radne snage

Srednja i istočna Europa suočene su sa završetkom jedne gospodarske ere koju je obilježila uz ostalo i jeftina radna snaga, pa bi strana ulaganja u dugoročnoj perspektivi mogla sve više odlaziti u zemlje dalje na istoku i jugu, pokazala je najnovija analiza agencije Reuters.

Uz rekordno visoke stope zaposlenosti i zahtjeve radnika za plaćama koje su bliže razinama u zapadnim zemljama, takav model jeftine radne snage koji je poticao rast od pada komunizma u zemljama u regiji polagano ide prema svome kraju, prenijela je Hina.

Pretplati se na RSS - Radna snaga