Rusija

Medvedev: Bilo kakvo zadiranje u Krim bit će objava rata Rusiji. Ako Finska i Švedska uđu u NATO pripremit ćemo korake odmazde

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev izjavio je u ponedjeljak da bi bilo kakvo zadiranje neke zemlje članice NATO-a na poluotok Krim moglo predstavljati objavu rata Rusiji, što bi moglo dovesti do trećeg svjetskog rata.

"Za nas je Krim dio Rusije. A to znači zauvijek. Svaki pokušaj zadiranja u Krim je objava rata našoj zemlji", rekao je Medvedev za novinsku internet stranicu Argumenty i Fakty.
 

Putin: Ekonomski blitzkrieg protiv Rusije nema šanse za uspjeh, EU će izgubiti 400 milijardi dolara

Ruski predsjednik Vladimir Putin sudjeluje na Međunarodnom gospodarskom forumu u Sankt Petersburgu gdje je održao i govor
Putin je odmah na početku govora žestoko napao SAD, prozvavši Amerikance da smatraju 'da ih je Bog poslao na Zemlju sa svojim svetim interesima'.

Kazao je da su pokušaji Washingtona da 'zabije posljednji čavao u lijes' ruskog gospodarstva sankcijama propali.

Putinov plinski udar na Njemačku i Italiju! Moskva: ‘Tehnički problemi‘; Berlin: ‘Lažete!‘

Rusija je u srijedu pojačala energetski pritisak na Europu, smanjujući isporuku plina kontinentu drugi dan zaredom, što je potez koji je Njemačka nazvala "političkim".

Dan nakon što je Gazprom poručio da smanjuje isporuke plinovodom Sjeverni tok za oko 40 posto, ruski državni energetski div priopćio je da dodatno smanjuje svoje dnevne isporuke tim plinovodom za trećinu, ukupno za 60 posto, kako izvještava Bloomberg.

Putin u intervjuu za državnu televiziju: ‘Želite izvoziti žito iz Ukrajine? Znam najlakši način‘

Ruski predsjednik Vladimir Putin odbacio je u petak optužbe da Rusija blokira izvoz žita preko ukrajinskih luka i predložio da se žito izvozi kroz Bjelorusiju, uz uvjet da se toj zemlji ukinu sankcije
Putin je na državnoj televiziji rekao da zapad pokušava prikriti vlastite pogreške optužujući Rusiju za probleme na globalnom tržištu.

Putin zaprijetio Macronu i Scholzu: Isporuka oružja Ukrajini je opasna

Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i njemačkim kancelarom Olafom Scholzom. Putin je dvojici čelnika rekao da je isporuka oružja Ukrajini opasna, upozorivši “na rizike daljnje destabilizacije situacije i pogoršanja humanitarne krize”, priopćio je Kremlj.

Putin je također rekao da je spreman tražiti načine za otpremu žitarica zaglavljenih u ukrajinskim lukama, navodi se.

“Rusija je spremna pomoći oko žitarica”

'Finsku možemo izbrisati s lica zemlje za 10 sekundi, kikiriki država se ne bojimo. Zgazit ćemo ih kao smrdljive martine'

Moskva će poduzeti odgovarajuće mjere ako NATO razmjesti nuklearne snage i infrastrukturu u blizini granice s Rusijom, citirale su ruske novinske agencije zamjenika ministra vanjskih poslova Aleksandra Gruška u subotu.
"Bit će potrebno odgovoriti... poduzimanjem odgovarajućih mjera opreza kojima se osigurava odvraćanje", citirala je agencija Interfax Gruška. Moskva nema neprijateljske namjere prema Finskoj i Švedskoj te ne vidi "stvarne" razloge zašto bi se te dvije zemlje pridružile NATO-u, dodao je Gruško.

Kako će Putin reagirati na ulazak Finske u NATO? BBC navodi tri moguća scenarija

Putinova upozorenja Finskoj da se ne pridružuje NATO-u očito su bila uzalud. Njegova invazija na Ukrajinu dovela je točno do onoga čega se Putin najviše boji – daljnjeg širenja NATO-a koje savez dovodi Rusiji pred vrata.

BBC-jev dopisnik za sigurnost analizirao je kako bi Putin mogao reagirati na ovakvu odluku Finske.
 

'Ako Putin uspije, daljnja patnja diljem Europe bit će neopisiva. Nikada se više nećemo osjećati sigurno'

Zemlje koje se protive ruskoj invaziji na Ukrajinu moraju udvostručiti svoju potporu Kijevu, uključujući opskrbu teškim naoružanjem, tenkovima i zrakoplovima, poručit će britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss. u govoru koji će održati u srijedu navečer. U najvećem napadu na europsku državu od Drugog svjetskog rata do sada je ubijeno tisuće ljudi i izazvao je razaranja diljem Ukrajine, prisiljavajući Zapad da preispita svoj pristup zaštiti i globalnoj stabilnosti.

Lavrov: NATO je u suštini u ratu s Rusijom, značajan je rizik od nuklearnog rata

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je sinoć da isporuke oružja Ukrajini sa zapada znače da je NATO "u suštini u ratu s Rusijom" i da postoji "značajan" rizik od presrastanja sukoba u nuklearni rat.

Govoreći za ruski Prvi kanal u ponedjeljak, rekao je da Moskva želi izbjeći "umjetno" povećane rizike takvog sukoba, prenosi BBC.

Rusija hitro reagirala na najavu Finske o mogućem ulasku u NATO? Rusko naoružanje se kreće prema granici s Finskom

Rusko naoružanje, uključujući raketne sustave, navodno je viđeno kako se kreće prema granici s Finskom. I to, tvrde strani mediji, svega nekoliko sati nakon što je Kremlj upozorio susjeda sa sjevera da ne ulazi u NATO

Svjetski mediji prenose videosnimku objavljenu na Twitteru, čija autentičnost nije potvrđena, a koja prikazuje dva ruska raketna sustava zemaljske obrane kako se kreću cestom na ruskoj strani granice koja vodi do Helsinkija.

Pretplati se na RSS - Rusija