Sezonski poslovi

Radnicima iz BiH isplati se raditi sezonu na moru

Sezonski radnici u Hrvatskoj imaju pune ruke posla, a turistička sezona u punom je jeku. Prilika je ovo za zaradu srednjoškolcima, studentima, ali i stalnim sezonskim radnicima koji tijekom cijele godine primaju plaću, piše Večernji list BiH.  

Rekordan broj koraka

Ovdje rade 12 sati za 50 KM, a na moru 8 sati za 75 KM

Ljeto je i službeno počelo, a dolazak ljeta posljednjih godina u Hercegovini znači i odlazak radne snage na sezonu na jadransku obalu. Odlaze kuhari, konobari, trgovci... koji su na obali u sezoni prijeko potrebni, piše Večernji list BiH. Ipak, posljednjih godina sve masovniji je i odlazak studenta ili maturanata koji su tek izašli iz školskih klupa. Posljednjih mjesec dana autobusi su puni mladih koji će idućih nekoliko mjeseci provesti na moru, steći prve radne navike, ali i zaraditi sebi školarinu za iduću godinu.

Na moru se nude sigurni poslovi, a baza radnika iz BiH sve manja

Moji poslodavci pronašli su radnike još u prosincu prošle godine tako da nema brige oko sezone. Od 1. travnja do 1. listopada kreću moji radni dani, s tim da i sad dobivam dio plaće uz osiguranje, piše Večernji list BiH. Stalni sam sezonski radnik i ne planiram, ako se nešto dramatičnije ne dogodi, mijenjati radnu sredinu”, govori nam sezonac koji na Makarskoj rivijeri zarađuje svoj kruh.

Solidne plaće

Hrvatski hotelijeri u potrazi za 30.000 sezonskih radnika

Hrvatski hotelijeri su od kraja prošle godine započeli potragu za oko 30 hiljada sezonskih radnika iz Slavonije, Dalmacije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, koji su im potrebni za ovogodišnju turističku sezonu. 

Najveće hrvatske hotelske kompanije, u želji da na vrijeme osiguraju stručno osoblje, kao što su kuhari, konobari i slastičari, nude veće plaće od 10 do 20 posto, a sezoncima obezbjeđuju i besplatni smještaj i hranu. 
 

Mladi iz Hercegovine posao pronalaze na moru, imaju cjelogodišnji džeparac

Imam dnevnicu od 240 kuna, ali napojnice su jako dobre. Nekad mi zna ostati još toliko, tako da nisam nezadovoljan. Rade se i subote i nedjelje zato što ja tako želim jer slobodan dan radim kao pomoćni kuhar u jednom restoranu, jedan tjedan sam prva smjena, idućeg tjedna druga. Ne kažem da je jednostavno, ali zaradim dovoljno za cjelogodišnji džeparac. Iduće godine sam maturant, a ne želim biti na teret roditeljima, tako da mi ovo dobro dođe.

Očaj u Dalmaciji zbog nedostatka radnika, nitko neće raditi za sitniš

Jesu li rješenje za probleme s radnom snagom u našem turizmu ove godine možda radnici iz Egipta?!

Za sve kojima je to pitanje čudno valja kazati kako je prva grupa od 11 sezonaca iz Egipta već stigla na jedan dalmatinski otok, gdje će raditi u manjem hotelu kao pomoćno osoblje. Kako im je znanje engleskog jezika više nego skromno, mogu raditi samo poslove koji nemaju veze s izravnom komunikacijom s gostima, piše Slobodna Dalmacija.

Traže radnike iz BiH, nude 1.300 eura za branje jagoda

Posrednici primamljivim oglasima traže sezonce iz BiH, Srbije, i Crne Gore za rad na slovenskim plantažama. Starosnih ni spolnih ograničenja nema. Radno vrijeme je od 10 do 12 sati dnevno, nedjeljom do 11 sati prije podne. Za branje trešanja i jagoda plaća se 20 do 40 centi po kilogramu. Ili tri eura, na sat, za razređivanje jabuka i breskvi, piše Biznis.ba. 

Pretplati se na RSS - Sezonski poslovi