Smilje

Netko je otišao u stečaj, netko u Njemačku..., u poslu sa smiljem ostali rijetki

Vozeći se kroz zapadnu Hercegovinu, zastajemo kraj jedne velike plantaže pored ceste. Na njoj potamnjeli cvjetovi, kao da su se sparili, “života” kakav smo ranije viđali gledajući žuto zlato ni na vidiku, piše Večernji list BiH.  

Razjedinjenost

Počela još jedna neizvjesna žetva u širokobriješkom kraju, tridesetak radnika na plantaži OPG-a u Turčinovićima

Na hercegovačkim plantažama smilja započela je još jedna žetva, kako se nekad ne tako davno govorilo, žutog zlata. Neizvjesna kao i dosad ali plantaže su dozrele i plantažeri su prionuli poslu žetve.Tako je danas i u širokobriješkom kraju a fotoreporter ABCportala je pronašao radišnu i vrijednu ekipu, njih tridesetak u Turčinovićima kod Širokog Brijega na OPG-u Bilać gdje se marljivo i predano radilo na žetvi ovogodišnjih uroda.

Stolačka destilerija ima nove obavijesti za smiljare ali i nove cijene za otkup smilja

Mnogi su odustali od plantaža smilja u Hercegovini nakon što je zadnje dvije godine njegova cijena trostruko smanjena. Ipak, ima još i onih koji još uvijek vjeruju u ovu priču ili su pak uložili previše novca i ne smiju odustati nego moraju raditi i dalje kako bi isplatili uloženo, piše Ero.tel. A cijena u stolačkoj destileriji je 0,50 KM. Iz Destilerije eteričnih ulja u Stocu, (prostorije vinarije Stolac), obavještavaju sve proizvođače smilja da započinju sa sezonom destiliranja i prerade sviježe mase biljke – smilja u ponedjeljak, 17.

Proizvođači razvijaju ponudu i vide nove šanse za smilje

Broćanac, mjesto u blizni Posušja. Kod staklenika predstavnike USAID-a dočekuju Martin Soldo, direktor kompanije „Soldo Mont“, i agronom Dragan Ripić. Vrijeme je uzgoja i prodaje sadnica smilja i ostalog ljekovitog bilja, a u ovoj kompaniji ne prestaju sa inovacijama. Kažu da istražuju druge kulture, razmišljaju o unapređenju proizvodnje, a svoju šansu su prepoznali u preradi ljekovitog i aromatičnog bilja. ''Proizveli smo tonu eteričnog ulja, 700 smo prodali, ostalo još čeka kupca'', pojašnjava Soldo.

Hercegovci sade masline i smilje, a ministar poticaje usmjerava u stočarstvo

Danak zbog slabe zastupljenosti hrvatskih kadrova u institucijama u resoru poljoprivrede plaćaju poljoprivredni proizvođači u Hercegovini i Posavini.  Dok se poljoprivrednici u ovim krajevima bore za puko preživljavanje, a mahom se bave biljnom proizvodnjom, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva kojim od izbora općih izbora 2014. godine gospodari Šemsudin Dedić, SDA-ov ministar iz Krajine, glavninu poticaja usmjerava u animalnu proizvodnju. Programom poticaja za poljoprivredu u 2018.

Žuto zlato koje je brzo izgubilo sjaj i s pet maraka po kilogramu došlo do jedne marke

Stiglo je još jedno proljeće. Ono u kojem će poljoprivredni proizvođači razmišljati o novim kulturama kojima bi mogli ojačati svoj proračun. Spominju se već sada neke kulture koje su tradicionalno popularne u Hercegovini, ali i neke koje nisu toliko dosad bile popularne, piše Večernji list BiH. Međutim, ono što je sigurno je da jedna kultura više nikad neće doživjeti popularnost kakva joj je bila primjerice 2015. i 2016.

Izvoz eteričnog ulja od smilja smanjen za dva milijuna maraka

Prema analizama Vanjskotrgovinske komore BiH i USAID/Sweden FARMA II projekta, izvoz u sektoru ljekovitog bilja, šumskih plodova i meda bilježi porast od 8 posto u odnosu na 2017. godinu (+2,8 milijuna KM), uz napomenu da istovremeno raste i uvoz. Ukupno je u 2018. godini u ovom sektoru izvezeno proizvoda u vrijednosti od 39 milijuna KM, dok je uvoz iznosio 17 milijuna KM i za 55% (+5,9 milijuna KM) je veći nego prethodne godine. Pokrivenost uvoza izvozom i dalje iznosi visokih 235 posto (na 1 KM uvoza izvezemo 2,35 KM).

GLJIVE

Seminar na fakultetu Sveučilišta o profitabilnom i održivom smiljarstvu

Razvoj poljoprivrede kao vrlo perspektivne djelatnosti na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine potaknuo je Sveučilište u Mostaru na organizaciju seminara čiji je cilj ukazati na mnoštvo mogućnosti održivog i profitabilnog razvoja proizvodnje i prerade smilja u Bosni i Hercegovini.

Nakon smilja i malina djetelina donosi sreću u ovoj godini

Krenulo je s cijenom od 5 KM po kilogramu da bi prošle godine cijena bila od marke do 1,20 KM. Radi se, dakako, o smilju. Pojam “smiljomanija” udomaćio se u hercegovačkom rječniku, stvorena je fama kako će svako kućanstvo moći živjeti od izvoza i prodaje smilja industriji parfema, piše Večernji list BiH. Nažalost, nedostajalo je realnosti.

Pretplati se na RSS - Smilje