Stanovi

Potražnja za stanovima u BiH sve veća, a novih je stanova sve manje

Nakon nekoliko godina uzastopnog rasta cijena novoizgrađenih stanova, pandemija koronavirusa, koja je u ožujku prošle godine zahvatila cijeli svijet, pa tako i BiH, znatno je utjecala na cijene nekretnina na domaćem tržištu. Tu činjenicu potvrdili su za Večernji list BiH i iz agencija za nekretnine, navodeći kako potražnja za stanovima, u odnosu na cijene, nije pala.  - Zgrade koje su se počele graditi prije pandemije već su završene ili su u završnoj fazi.

Korona i cijene stanova u BiH: Što se promijenilo?

Koronavirus pogodio je sve segmente života, ali grana koja uspješno plovi po površini u jeku pandemije u Bosni i Hercegovini je tržište nekretnina. U Federaciji BiH u prvom tromjesečlju 2020. godine prodano je 246 novih stanova s prosječnom cijenom 1.768,8 KM po metru kvadratnom. Od toga u četiri gradske općine grada Sarajeva prodano je 88 stanova s prosječnom cijenom 1.940,5 KM po metru kvadratnom. U drugom tromjesečju 2020. godine prodano je 247 novih stanova s prosječnom cijenom 1.751,0 KM po metru kvadratnom.

Stan u Zagrebu kupljen 2016. za 100.000 eura, prodan za 190.000 eura

Stan od 65 četvornih metara u zagrebačkoj Mamutici, kupljen prije 15 godina za 34 tisuće eura, ovih je dana promijenio vlasnika i prodan je za 108 tisuća eura, piše Večernji list.

Dobro je prošao i bivši vlasnik jednog stana od 80 kvadrata na Medveščaku, kupljenog za sto tisuća eura prije četiri godine.

Prošli mjesec prodao ga je za 190 tisuća eura, a kako ga je četiri prethodne godine iznajmljivao, proizlazi da mu se investicija u tu nekretninu itekako isplatila.
 

Velika potražnja za stanovima, evo koliko je kvadrat u Mostaru, Banjoj Luci, Bihaću, Tuzli...

Iako se već dugo govori o iseljavanju stanovništva, te sve manjem broju građana u Bosni i Hercegovini, neprestano raste potražnja za stanovima i kućama, te zanimanje za njihov najam. Na tržištu širom BiH mogu se pronaći stanovi u izgradnji, a posebno ponude novoizgrađenih stanova koji nerijetko budu rasprodani i prije nego što bude završena izgradnja objekta. S porastom potražnje rastu i cijene stanova po kvadratnom metru, kao i cijene najma, tvrde iz agencija za nekretnine širom države, piše Faktor.  

Dijaspora diktira cijene stanova u Mostaru, kupuju isključivo novogradnju

Jedna od najvažnijih životnih odluka je kupovina stana. Za taj korak odlučuje se sve veći broj bh. građana. Stan kupuju mladi bračni parovi ili najčešće, dijaspora. A upravo oni i diktiraju cijene stanova. Kroz kratak period, cijena metra četvornog je u većim bh. gradovima znatno porasla, pa se rijetko gdje kvadrat stana plati manje od 2.000 KM, piše N1.

Ipak, trend kupovine je postojan, naravno, preko stambenih kredita, koji se vraćaju i desetljećima. 

Broj predviđenih stanova za gradnju veći za gotovo 100 posto

Sudeći prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, nova građevinska sezona mogla bi nam donijeti gotovo dva puta više gradilišta obzirom na broj izdanih dozvola za građenje. Naime, brој prеdviđеnih stаnоvа zа grаdnju u studenome 2019. gоdinе u оdnоsu nа brој prеdviđеnih stаnоvа zа grаdnju u 2018. gоdini veći је zа 98,3 posto, dok je u оdnоsu nа studeni 2018. gоdinе veći zа čak 120,3 posto, piše Klix.ba.  "Republika Srpska je imala problem s dostavom podataka iz administrativnih izvora.

 

U Zagrebu se najbrže razgrabe najskuplji stanovi, za svaki nekoliko kandidata. Što se nudi i po kojim cijenama?

U Zagrebu se proda čak 95 posto novoizgrađenih stanova i to po cijeni nerijetko većoj od 3000 eura po metru četvornome, a najbolje građevinske tvrtke istodobno imaju duge liste mogućih kupaca čak i za neizgrađene stanove

Cijena stanova sve više raste, za dvosoban stan može se kupiti kuća

Cijene stanova u novogradnji u pojedinim gradovima širom BiH dostižu sve veće iznose, dok s druge strane cijene kuća stagniraju ili čak opadaju te se prodaju i godinama, pa ja sve češća prilika da se za određenu cijenu stana može kupiti kuća u gradskim naseljima, pišu Nezavisne novine.  Dragan Gruban iz prijedorske Agencije za nekretnine "Agent Enex" kaže kako su cijene stanova u novogradnji u rastu u odnosu na isto razdoblje prošle godine, te da su najtraženiji manji stanovi od 30 do 50 kvadratnih metara na nižim katovima.

Stvara se nekretninski balon, ovako je bilo prije krize

Cijene stanova u Hrvatskoj uzletjele su na pretkrizne razine pa smo nedavno zabilježili najveći skok cijena u EU od čak 10,4 posto. Da je stanje uzavrelo i da se stvara nekretninski balon, sada ističe i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić koji je s konferencije “Izazovi promjene”, u organizaciji mirovinskih fondova i burze u četvrtak, istaknuo da stanje podsjeća na ono uoči financijske krize.

Bogati hrvatski političari: Vrdoljak si kupio penthouse koji je platio 2,4 milijuna kn

Nemamo previše dodira s gospodinom jer je on na zadnjem katu. Kažu nam stanari kojima je šef HNS-a i bivši ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak novi susjed.

Vrdoljak je kupio peterosobni penthouse na 8. katu nove zgrade na zagrebačkoj Zavrtnici. Stan se sastoji od čak tri spavaće sobe, dvije kupaonice, kuhinje, radne sobe, dnevnog boravka s blagovaonicom, garderobe, terase i lođe. Sve to na prostranih 168,5 četvornih metara.

Pretplati se na RSS - Stanovi