Priča o „Mačku“ iz Letke pokraj Tomislavgrada

4,480 ABC portal 24.rujna 2020. 19:30
AMBICIOZNI PODUZETNIK

Prije desetak dana od 650 stabljika 36-ogodišnji Ivan Baćak, poznatiji pod nadimkom Mačak, ubrao je 450 kilograma i napravio oko 240 litara svježe cijeđenog, prirodnog soka. Više je to u odnosu na ranije godinekada je prvi urod tek pristizao, a ove su također i vremenski uvjeti bili nešto pogodniji. Iako je ovo prvi put otkako je umjesto likera pravio sok, polovinu je već uspješno prodao. 

macak-letka-1.jpg

„Ranijih godina pravio sam liker od aronije koji bi prodavao u svom kafiću, ali ove sam se odlučio okušati i u pravljenju soka. Ljudi danas prepoznaju zdravstvene prednosti ovog proizvoda zbog čega je izuzetno tražen.“ Započeo je Mačak svoju priču i dodaje:

„Uzgojem se bavim već punih 7 godina, a ovo je 4. otkako ubirem plodove. Na 4 duluma vlastite zemlje stvorio sam uvjete za uzgoj ovog bobičastog voća, između ostalog, iskopao bunar te napravio navodnjavanje kap po kap…“ nastavlja Mačak. 

macak-letka-2.jpg

No, aronija je jedno od brojnih zanimanja kojima se ovaj čovjek iz duvanjskog sela Letka, već godinama uspješno bavi, a kojih ćemo se tijekom ove reportaže tek uspjeti dotaknuti. Pa krenimo ispočetka. 
Sve je započelo još u djetinjstvu koje je sudeći prema njegovoj snalažljivosti, odgovornosti prema poslu, a na kraju krajeva i uspjehu u bavljenju istim, zapravo pozadina ili poticaj za ovakve životne korake. 
Kao sedmogodišnje dijete i najstariji od trojice braće, Mačak je ostao bez oca koji je poginuo u ratu i već tada postao glava kuće. 

macak-letka-3.jpg
„Bilo je to teško razdoblje koje je na neki način i obilježilo moje djetinjstvo, osjećao sam odgovornost te sam se morao pobrinuti kako za sebe tako i za svoju mlađu braću.“
Po završetku školovanja zaposlio se kao građevinski radnik, a nakon služenja vojnog roka i povratka u rodni Tomislavgrad radio je određeno vrijeme kao konobar, ne sluteći kako će upravo ova dva zanimanja u budućnosti doprinijeti njegovom vlastitom poslu. 2011. otvorio je svoj kafić pod nazivom „Mačak“. 

„I dok su moje generacije u to vrijeme uglavnom odlazile ili razmišljale o odlasku na posao u zemlje inozemstva, ja sam smatrao kako i ovdje oni koji žele raditi mogu lijepo živjeti. U tom razdoblju u meni je rasla ideja da paralelno uz brigu o kafiću, na svojoj zemlji uzgajam jagode. No, u razgovoru s prijateljem iz Bosne predomislio sam se te umjesto jagoda posadioaroniju.“

macak-letka-4.jpg

Pa je tako Mačak, istovremeno s još jednim prijateljem posadio aroniju te su postali prvi uzgajivači ovog voća u duvanjskom kraju. Kraju koji je zbog klime i vremenskih uvjeta za njezin uzgoj izuzetno pogodan. Odmah nakon što je istu posadio, ipak je na nagovor prijatelja, ali samo na dva mjeseca otišao na rad u Njemačku.
„Iako je vrijeme provedeno tamo bilo kratko, samo mi je potvrdilo kako to nije život i način na kojim želim živjeti. To razdoblje navelo me je na razmišljanje te sam se u rodni Tomislavgrad vratio s idejom za otvorenjem vlastite građevinske tvrtke,“ prisjeća se Mačak. 

macak-letka-55.jpg
Nekoliko godina, sve je ipak ostalo samo na ideji, a stvarnost je postalo prije dvije godine. Mačak je ispunio svoju želju te danas u Vodicama ima vlastitu građevinsku tvrtku „Mačak žbuke“ koja zapošljava tri radnika i koja kako kaže, jer posla ima napretek, uspješno radi. 
„Budući da je građevina danas moj primarni posao, sada živim na relaciji Tomislavgrad – Vodice. No, radom i posjećenošću kafića, uzgojem aronije, ali i cateringom sam također prezadovoljan.“

macak-letka-6.jpg

A upravo catering još je jedno od brojnih poslova kojima se ovaj svestrani i uspješni Duvnjak bavi. Pokrenuo ga je prije 4 godine i uz nekoliko honorarnih djelatnika, 4 šatora, 2 hladnjače te preostalu potrebnu opremu - rijetke su danas proslave u ovom kraju na kojima nema „Mačkovogcateringa“. A na pitanje, zašto je to tako? Odgovara:
„Iako za promociju upotrebljavam uglavnom društvene mreže, smatram kako je rad ipak najbolja reklama.“ Zaključio je Mačak. 

macak-letka-7.jpg

A nama preostaje samo složiti se s njim jer to isto potvrđuju i činjenice prema kojima je Mačak iz godine u godinu samostalno rastao i napredovao - od sedmogodišnjeg dječaka koji se borio za svoju obitelj i sebe do uspješnog poslovnog čovjeka.

www.abcportal.info Maja Pašalić 

Tagovi:

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,955830
Srednji: 1,955830
Prodajni: 1,955830

Jedinica: 100
Kupovni: 25,787330
Srednji: 25,851960
Prodajni: 25,916590

Jedinica: 1
Kupovni: 1,262091
Srednji: 1,265254
Prodajni: 1,268417

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,604655
Srednji: 1,608677
Prodajni: 1,612699

Jedinica: 1
Kupovni: 1,810953
Srednji: 1,815492
Prodajni: 1,820031

Jedinica: 1
Kupovni: 2,190960
Srednji: 2,196451
Prodajni: 2,201942