Hrvatska ispunila svih 40 Volkswagenovih uvjeta, danas počinju razgovori s Merkel

832 ABC portal 20.studenog 2019. 13:15
RAZGOVORI S MERKEL

Hrvatska Vlada u srijedu otvara razgovore s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel o dolasku Volkswagena u Hrvatsku.

Objavio je to u utorak u Varaždinu na HUP-ovoj konferenciji "Industrija 4.0 - prilika i / ili izazov" ministar gospodarstva Darko Horvat. Iako je prije tri tjedna šef proizvodnje VW-a Andreas Tostmann Reutersu izjavio da ne traže alternativnu lokaciju za svoju milijardu i pol eura vrijednu novu tvornicu, mimo turskog Izmira, Horvat tvrdi da je Vlada pripremila ponudu njemačkom investitoru i da je odlučna u tome da se ta investicija realizira u Hrvatskoj. Horvat navodi da je Vlada dobila i obradila sve zahtjeve menadžmenta Volkswagena te pronašla i tri potencijalne lokacije za tvornicu.

"Sutra (danas, op.a.) počinju razgovori s gospođom Merkel o tome da VW realizira svoju investiciju u Hrvatskoj, a Vlada je sastavila ponudu za VW te pronašla tri lokacije na kojima postoji spremnih milijun kvadrata zemljišta i svi drugi uvjeti, a traženo je 40 parametara, da se ta investicija ostvari", kaže Horvat. 

Izmjene dvaju zakona
Dodao je da su tri lokacije za tvornicu: Varaždin, Ivanić-Grad i Dugo Selo. Ni na jednom drugom dijelu Hrvatske nisu pronašli toliko slobodnog zemljišta spremnog za investiciju u kombinaciji s drugim uvjetima, poput ljudskih i obrazovnih kapaciteta i planova razvoja za 20 godina.

"Mi želimo Hrvatsku brendirati kao destinaciju izvrsnosti i ili ćemo si sami stvoriti takve prilike ili ćemo ostati na prodaji sunca i čistog mora, ili pak zdrave hrane, iako smo svjesni da dobar dio hrane zapravo uvozimo", kaže Horvat.

Ministar je rekao da Vlada radi i na još nekoliko stvari kako bi Hrvatsku usmjerila u smjeru Industrije 4.0. Potvrdio je tako da su u Ministarstvu započeli razgovore o novom Zakonu o radu. Novi bi zakon, pojašnjava, trebao priznati realnost da mnoge tvrtke počinju raditi projektno i da se mora stvoriti okvir za projektno orijentirane poslove.

"U krajnjoj liniji moramo omogućiti da netko izvana dođe u Hrvatsku raditi na dvije-tri godine, odradi posao i zatim ode dalje, jer to su legalne migracije koje se događaju u nama susjednim državama i to je trend koji bi i nama pomogao", kaže Horvat.

Dodao je da se rade i izmjene Zakona o poticanju ulaganja. Njime bi se omogućilo da uvjet za dobivanje pogodnosti po tom zakonu ne mora biti zapošljavanje novih ljudi. K tome, redefinirat će se status neiskorištene državne imovine što će posebno u korist ići turizmu. 
 

I za velike tvrtke
No, ministar kaže da priželjkuju da se pozitivni učinci tog zakona posebno usmjere u industriju. "Idući tjedan pokrećemo novi IRI natječaj, tzv. IRI2, kojim će prvi put biti omogućeno da se za sredstva natječu i velika trgovačka društva, ona s više od 250 zaposlenika, te će time imati pristup do 770 milijuna kuna kapitala, a Vlada je spremna početkom iduće godine učiniti i korak dalje i napraviti IRI 3 natječaj", kaže Horvat.

Naglašava da u Hrvatskoj postoji oko 400 velikih trgovačkih društava, koja imaju najveći kapacitet za apsorpciju sredstava iz IRI-ja i da od njih očekuje najveće gospodarske pomake od korištenja tih sredstava. Usto, Ministarstvo gospodarstva očekuje da će mu konzultantska kuća Ernst&Young do kraja godine pomoći dovršiti Nacionalni program razvoja umjetne inteligencije.

Ministarstvo očekuje i dovršetak Centra za inovacije, napredne tehnologije i razvoj vještina, koji bi uskoro trebao biti u pogonu. A prvi konkretan pomak Horvat je najavio već ovaj petak.

"Danas ćemo baš interno testirati novi sustav, a u petak će svi u Hrvatskoj moći otvoriti obrt, j.d.o.o. i d.o.o. iz dnevnog boravka preko aplikacije Start, kroz koju je umreženo osam institucija, uključujući HZMO i HZZO te banke, tako da ćete odmah moći otvoriti i račun u banci", zaključuje Horvat.
 

Tagovi:

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,95583
Srednji: 1,95583
Prodajni: 1,95583

Jedinica: 100
Kupovni: 25,804383
Srednji: 25,869056
Prodajni: 25,933729

Jedinica: 1
Kupovni: 1,271551
Srednji: 1,274738
Prodajni: 1,277925

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,728638
Srednji: 1,73297
Prodajni: 1,737302

Jedinica: 1
Kupovni: 1,832213
Srednji: 1,836805
Prodajni: 1,841397

Jedinica: 1
Kupovni: 2,162306
Srednji: 2,167725
Prodajni: 2,173144