Mislite da zaslužujete veću plaću? Evo kako do nje!

1,590 ABC portal 18.studenog 2017. 09:00
novčanik
KAKO DO VEĆE PLAĆE

Ne trebaju nam podaci raznih istraživanja kako bismo došli do vrlo jednostavnog zaključka - većina ljudi smatra da je premalo plaćena. Lakši dio posla je konstatirati da zaslužujemo više. Teži dio je objasniti to šefu i uspjeti u svojim namjerama.

Situacija suočavanja sa šefom izaziva strah i neugodu, što je i razumljivo jer ne želite izazvati kontra efekt i riskirati svoje radno mjesto. Na svu sreću, postoje situacije u kojima je lakše doći do željene povišice. Donosimo savjete iz životne škole koji vam govore kad i kako se, unatoč strahovima, najbolje izboriti za sebe.

Otkazi kao prilika

"Otkaz kao prilika" jedan je od najstarijih trikova za dobivanje povišice. Jedna ili dvije osobe povezane s vašim poslom daju otkaz, a vi odjednom za tvrtku postajete važni kao turizam za hrvatsko gospodarstvo. Ovo nije taktika na koju se možete osloniti ili je planirati, više je nešto poput poklona za oportuniste. Nijedan odgovoran šef neće dopustiti da ga u tako kritičnom trenutku napusti još jedan zaposlenik, a na vama je da budete spremni iskoristiti situaciju koja vam se ponudila.

Ova je strategija poprilično direktna i vjerojatno će vašem šefu biti jasno što radite, tako da vam za uspjeh nije dovoljna samo hrabrost. Trebate biti i lukavi te ne smijete tražiti previše, jer ne želite da se vaš šef osjeća kao da ga ucjenjujete (obit će vam se o glavu). Ostavite poslodavcu prostora, jer poanta nije samo da vi dobijete nešto, nego i da on ima osjećaj da nije ništa izgubio. Dapače, mora biti sretan što je dobio priliku zadržati vas u ovim teškim trenucima.
 

Taktika 2u1

Radite više nego što vam je u opisu posla? Odlično! Napokon je došao trenutak u kojem ćete imati nekakve koristi od svoje "svestranosti" (tako to poslodavci valjda zovu). Vrijeme je da posegnete za taktikom 2u1, drugim riječima, vrijeme je da naglasite činjenicu da obavljate dva posla, a plaćeni ste samo za jedan. Ovdje je važno strateški razmišljati. Nemojte ući u razgovor sa šefom u stilu "nije fer, ubijam se od posla, a Vesna lakira nokte cijeli dan" - prebacivanje odgovornosti na druge neće vam donijeti ništa osim Vesninih ružnih pogleda.

Pravi pristup situaciji onaj je u kojem se požalite kako, na vašu veliku žalost, ne stižete kvalitetno obaviti sve što se od vas traži. Objasnite šefu što sve točno radite i pripremite dnevnik rada koji jasno pokazuje kako trošite svoje vrijeme. Kad vaš šef vidi koliko ste važni, možete zatražiti više, bilo to povećanje plaće, smanjivanje obujma posla ili dodatni slobodni dani. U svakom slučaju, u win-win situaciji ste, a za više bondovskih finesa koje će vam pomoći u kreativnom pregovaranju pogledajte koju životnu lekciju.

Ponizni pristup

Povećanje plaće nije nešto što možete očekivati preko noći, tako da je ponizan pristup najbolja strategija za strpljive. Ponizan pristup karta je koju možete odigrati tek nakon što je prošlo godinu ili više od vaše zadnje povišice, točnije, onda kad se počne činiti kako izostanak povišice znači da nešto nije u redu s vama. Vrijeme je da zamolite poslodavca za razgovor, po mogućnosti u nekom neformalnijem okruženju - svi su bolje raspoloženi kad sjednu na kavu.

Razgovor sa šefom nemojte započeti kao da ste Vladimir Kličko (bum u glavu), nego malo okolišajte. Spomenite šefu koliko se već dugo poznajete, podsjetite ga na neku anegdotu, stvorite opušteniju atmosferu i potom zamolite povratnu informaciju o svom radu. Saznajte je li nezadovoljan i što još možete napraviti da se dodatno iskažete. Naravno, važno je odabrati povoljan trenutak za ovakav razgovor, tako da nemojte tražiti šefovo mišljenje isti tjedan kad ste dvaput zakasnili na posao. Ključ uspjeha poniznog pristupa leži u njegovoj fleksibilnosti te otvorenosti kompromisu i dogovoru - šefa ćete najlakše nagovoriti na povišicu ako misli da mu jedete iz ruke.

Čestitamo!

Bilo da ste uspjeli dobiti povišicu ili se nagoditi za veći broj slobodnih dana, čestitamo, uspjeli ste. Čak i ako nešto niste uspjeli dogovoriti, pokazali ste hrabrost i aktivnost, a to se cijeni. Osjećat ćete se bolje, svjesni da ste učinili sve što ste mogli. Prateći ove savjete, dobit ćete što želite, a osim povišice, lekcije iz životne škole mogu vam donijeti i put u Veliku jabuku!

Tagovi:

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,955830
Srednji: 1,955830
Prodajni: 1,955830

Jedinica: 100
Kupovni: 25,891711
Srednji: 25,956603
Prodajni: 26,021495

Jedinica: 1
Kupovni: 1,446427
Srednji: 1,450052
Prodajni: 1,453677

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,853977
Srednji: 1,858624
Prodajni: 1,863271

Jedinica: 1
Kupovni: 1,860519
Srednji: 1,865182
Prodajni: 1,869845

Jedinica: 1
Kupovni: 2,304169
Srednji: 2,309944
Prodajni: 2,315719