Neusvajanjem zakona o struji i plinu, BiH gubi milijune eura

1,062 ABC portal 17.studenog 2017. 07:30
plinovod
GUBIMO MILIJUNE

Neusvajanjem zakona u oblasti električne energije i plina BiH gubi nekoliko desetina milijuna eura grant sredstava i povoljnih kredita i riskira nove oštre sankcije Energetske zajednice, izjavio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović nakon sastanka s članovima Državne regulatorne komisije za električnu energiju, javlja Anadolija.  Na sastanku u Sarajevu je razmatrana aktualna situacija u energetskom sektoru s fokusom na dodatne sankcije najavljene od Energetske zajednice, na predstojećem ministarskom sastanku 14. prosinca u Prištini, zbog neusvajanja zakonodavstva o električnoj energiji i plinu u skladu s Trećim energetskim paketom.  

"Mislim da je implementacija Trećeg energetskog paketa, zbog kojeg je BiH dobila sankcije Energetske zajednice neophodno BiH i da sve institucije trebaju uložiti maksimalne napore kako bi zakon koji je praktično usuglašen prošaao parlamentarnu proceduru", rekao je Šarović. Istaknuo je da je, ukoliko BiH želi izbjeći nove sankcije na predstojećoj konferenciji u Prištini, neophodno je da postoje mišljenja oba bh. entiteta i da se zakon u najskorije vrijeme uputi u parlamentarnu proceduru. "Pored sankcija, ovaj zakon je važan i zbog toga što je postojeći Zakon o električnoj energiji iz 2002. godine već zastario, a europsko zakonodavstvo je napredovalo. BiH treba moderno zakonodavstvo.

Ukoliko ovaj zakon ne usvojimo u što skorije vrijeme, on će biti prepreka razvoju energetskog sektora, a ostat ćemo bez značajnih sredstava koja su namijenjena BiH kroz različite projekte. Moja procjena je da BiH neusvajanjem zakonodavstva u oblasti električne energije i plina gubi nekoliko desetina milijuna eura grant sredstava i povoljnih kredita”, rekao je Šarović. Kazao je da će Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa nastojati iskoristiti preostalo vrijeme kako bi uvjerilo entitete koliko je važno da se implementiraju najnovije odredbe u oblasti električne energije i plina EU, a o tome kakve će biti daljnje sankcije, Šarović je kazao da je to pitanje za Bruxsell i Energetsku zajednicu.

 

Dodao da oni koji opstruiraju donošenje ovog zakona štetu čine i građanima i cijelom energetskom sektoru koji, ocijenio je, ima mogućnost da bude najzdraviji dio ekonomije BiH. Podsjetio je da su se o ovom zakonu entiteti potpuno usuglasili u ranijem razdoblju te da su svoje mišljenje dale i ekspertne radne grupe iz RS-a i FBiH te da se čeka pozitivno mišljenje iz RS-a.

Na sastanku je bilo riječi i o usvajanju energetske strategije BiH za koju je novac u iznosu od blizu milijun KM osigurala Velika Britanija. Šarović je naglasio da je na ovom polju postignuta politička suglasnost i da je vrijeme da se dokument uputi u proceduru za usvajanje.  "Ovim novcem urađene su energetske strategije FBiH i novirana energetska strategija RS, te je kreirana okvirna energetska strategija BiH koja je kompilacija dvije entitetske strategije. U siječnju 2017. godine smo se dogovorili da kreiramo ove energetske strategije. Taj dio posla je urađen.

S energetskom strategijom BiH dobija prolaz za više platformi i za različite projekte u ovoj oblasti, ali za strategiju smo u ovom trenutku smo dobili suglasnost iz FBiH i Distrikta Brčko, a čekamo na suglasnost iz RS-a", rekao je Šarović. Predsjedatelj povjerenstva DERK-a Nikola Pejić istaknuo je da to tijelo daje punu potporu Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa da se zakon o električnoj energiji i plinu i energetska strategija što prije nađu u proceduri. "Uočili smo određene manjkavosti, ali one ne bi trebale biti zapreka da se aktivnost nastavi i u konačnici dovrši", rekao je Pejić.

Tagovi:

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,955830
Srednji: 1,955830
Prodajni: 1,955830

Jedinica: 100
Kupovni: 25,828297
Srednji: 25,893030
Prodajni: 25,957763

Jedinica: 1
Kupovni: 1,265776
Srednji: 1,268948
Prodajni: 1,272120

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,609289
Srednji: 1,613322
Prodajni: 1,617355

Jedinica: 1
Kupovni: 1,811458
Srednji: 1,815998
Prodajni: 1,820538

Jedinica: 1
Kupovni: 2,192117
Srednji: 2,197611
Prodajni: 2,203105