U oko 110 poslovnih zona u FBiH posluje više od 1.200 tvrtki

656 ABC portal 20.veljače 2018. 15:15
poslovne zone
POSLOVNE ZONE

Federacija BiH trenutno ima 11 poslovnih inkubatora, četiri tehnološka i jedan poslovni park. Tu je još i oko 15 poduzetničkih centara, osam lokalnih, jedna kantonalna i pet regionalnih razvojnih agencija. Od 2015. godine do danas, uz podršku vladinih i nevladinih institucija, osnovana su dva nova inkubatora, jedan poslovni park i jedan poduzetnički centar, rečeno je početkom veljače kada je Vlada FBiH usvojila informaciju o stanju poduzetničke infrastrukture.

Prema podacima jedinica lokalne samouprave, a koje je dobilo Federalno ministarstvo razvoja, u FBiH postoji oko 110 poslovnih zona. Od tog broja njih oko 15 nisu aktivne, dok je kod ostalih stupanj aktivacije različit. Većina zona je formirana na zemljištu koje nije imalo izgrađenu infrastrukturu (tzv. zelene zone i u vlasništvu su lokalne samouprave), dok su parcele vlasništvo privrednih subjekata.

Postotak iskorištenosti zemljišta u poslovnim zonama u FBiH je oko 50%. Prema trenutnim informacijama, u poslovnim zonama FBiH posluje više od 1.200 poslovnih subjekata. Većina njih, oko 60%, pripada proizvodnim, a 40% ih je iz uslužne djelatnosti.

Kako bi na jednom mjestu imali sve podatke o poduzetničkoj infrastrukturi, Federalno ministarstvo razvoja će, u suradnji sa međunarodnom nevladinom organizacijom CRS uz financiranje USAID-a, tijekom godine pustiti u rad web site  gdje će biti prezentirane sve poslovne zone, sa jedinstvenom bazom informacija o stanju cjelokupne poduzetničke infrastrukture. 

- Ovim bi se trebalo na jednom mjestu sakupljati informacije o trenutnim i planiranim poduzetničkim zonama, te na taj način unaprijediti procese i pružiti informacije nadležnim institucijama, upraviteljima poslovnih zona i potencijalnim investitorima. Poziv za prikupljanje ponuda za realizaciju ovog projekta je završen krajem prošle godine i trenutno se vrši vrednovanje prispjelih ponuda kako bi se odabrala najpovoljnija, tako da bi, početak implementacije projektnih zadataka mogao ubrzo krenuti. Završetak projekta bi trebao biti za tri do četiri mjeseca od dana potpisivanja ugovora sa odabranom kompanijom - rekli su za eKapiju iz Federalnog ministarstva razvoja.

 

Formiranje poslovnih zona je inače u nadležnosti jedinica lokalne samouprave. Njihovom formiranju prethodi plansko osmišljavanje, uz obavezu da se osigura adekvatno zemljište, efikasna radna snaga, poticaji za investitore...

Trenutno u Federaciji BiH ima oko 110 poslovnih zona. Većina općina i gradova ima vrlo dobre rezultate u razvoju poslovne infrastrukture, a to su Tešanj, Gradačac, Gračanica, Vitez, Tuzla, Bosanska Krupa, Cazin, Kreševo...

- Ono što je, po našem mišljenju, bitnije od osnivanja novih poslovnih zona, inkubatora, tehnoloških parkova i dr. je stvaranje povoljnijih uvjeta za privlačenje novih poduzetnika u postojeće, jer je besmisleno kretati u otvaranje novih zona kada dobar dio sadašnjih nije dovoljno ispunjen privrednim subjektima - objašnjavaju u resornom federalnom ministarstvu.

Ove godine FBiH će uložiti 4 milijuna KM za izgradnju poduzetničkih zona, što je do sada najveća financijska suma za ove svrhe u tijeku jedne kalendarske godine. Prethodnih godina ministarstvo je ulagalo po milijun maraka u formiranje novih zona, a imali su i podršku UNDP-a i Švicarske agencije za razvoj i suradnju, koji su tijekom 2014, 2015. i 2016. izdvajale po 500.000 KM.

Uskoro i zakonsko reguliranje

U federalnom ministarstvu razvoja trenutno se radi procjena utjecaja budućeg zakona o unapređenju poduzetničke infrastrukture u FBiH, što je u završnoj fazi i, kako pokazuju dosadašnji rezultati, neophodno bi bilo krenuti u izradu zakona koji će urediti ovu oblast. To će biti jedan od prioriteta za 2018.

- Ovim zakonom bi osim definiranja poduzetničkih zona bili određeni i svi ostali oblici poduzetničkih potpornih institucija - inkubatori, tehnološki parkovi, razvojne agencije, poduzetnički centri, itd. Zakon bi, također, trebao propisati i osnivanje Jedinstvenog registra poduzetničke infrastrukture u FBiH tj. sistematizirane baze podataka poslovnih zona i ostalih vidova poslovne infrastrukture, koji bi bio pod nadzorom Federalnog ministarstva razvoja. Od značajnijih stvari koje bi ovaj zakon trebao tretirati je i sustav poticaja za poduzetničke zone i ostale oblike poduzetničke infrastrukture. Sva navedena pitanja sada nisu pravno regulirana, pa trenutno predstavljaju veliki problem pri radu resornih institucija. 

Kako su nam pojasnili, s obzirom na to da je ovo izborna godina, za očekivati je da proces bude usporen, usprkos tome što je ovo pitanje neutralnog karaktera. 

Tagovi:

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,955830
Srednji: 1,955830
Prodajni: 1,955830

Jedinica: 100
Kupovni:
Srednji:
Prodajni:

Jedinica: 1
Kupovni: 1,357554
Srednji: 1,360956
Prodajni: 1,364358

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,823309
Srednji: 1,827879
Prodajni: 1,832449

Jedinica: 1
Kupovni: 1,969453
Srednji: 1,974389
Prodajni: 1,979325

Jedinica: 1
Kupovni: 2,183775
Srednji: 2,189248
Prodajni: 2,194721