Uspostavom burze el. energije mogli bi preuzeti ulogu regionalnog lidera

717 ABC portal 02.studenog 2017. 08:30
dalekovodi
REGIONALNI LIDERI

Osnivanjem državne burze za električnu energiju BiH bi mogla preuzeti ulogu regionalnog lidera kao i povećati transparentnost prodaje viškova energije.

Prema riječima Mirsada Šabanovića iz ASA Energije, ovakva burza bi mogla biti uspješna samo u slučaju da se sve tri elektroprivrede u BiH slože da im je to u interesu i da će na burzi prodavati najmanje 5 posto svojih količina energije. Kada bi se to dogodilo mišljenja je da bi bh. burza mogla preuzeti uslogu regionalnog lidera.

''Nažalost, nisam optimista da bi to toga moglo doći'', naveo je on.

Unatoč svemu smatra da bi se njenom uspostavom povećala transparentnost prodaje.

Smatra da je potrebno donijeti zakonsku regulativu koja regulira ovu oblast. Ukoliko ona prođe mogli bi već iduće godine uspostaviti ovu burzu, navodi on, ali smatra da je presudna ta politička suglasnost.

Silvio Brkić, direktor Hrvatske burza električne energije (CROPEX), smatra da je državna burza u BiH neophodna i da trebamo iskoristiti šansu za njenu uspostavu jer ukoliko to ne uradimo na tržište će doći strani igrači i onda će to oni uraditi.

"Danas imate nekoliko snažnih igrača koji drže čitavo tržište, a europska regulativa daje pravo svakoj državi da sačuva dio te suverenosti, ali isto tako daje prostor i konkurenciji. U cijeloj igri oko burzi konkurencija u konačnici odgovara najvećim burzama'', naveo je Brkić.

Dodaje da je BiH trebate ispitati svaki od postojećih modela i u kontekstu svojih promišljanja odrediti svoj put.

Prostora za regionalno udruživanje ima i smatra da je jedna od stečevina bivše Jugoslavije da su naši interkonekcijski sustavi dovoljno visoki i da na razini povezivanja tržišta unutar dana možemo stvoriti jedno ili više zona jedinstvenog trgovanja sa formiranjem jedinstvene cijene na veleprodajnom tržištu.

''Zašto je to važno? Ako mi to ne napravimo doći će konkurencija iz Europe i onda nećemo imati pravo da se žalimo da nam je pravi biznis, onaj na fjučersima i forward ugovorima, otišao vani'', navodi on.

BiH se već dogovorila oko uspostave balansnog tržišta, što Hrvatska nema, i sa tim ste već napravili preduvjete za ostalo trgovanje, naveo je Brkić.

Dodaje da će CROPEX pružiti svu pomoć koja bude potrebna i prenijeti svoja iskustva.

Edin Zametica iz DERK-a navodi da je u tijeku izrada studije opravdanosti uspostave bh. burze električne energije koju Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa radi uz pomoć Tajništva Energetske zajednice.

''Ona će dati odgovore o isplativnosti uspostave ove burze. Studija bi trebala biti gotova do kraja godine, a do travnja/aprila 2018. bi se, ukoliko se pokaže opravdanost, moglo početi sa njenim osnivanjem ili priključenjem nekoj od postojećih, u ovisnosti od modela za kojeg se odluči'', naveo je Zametica. 

Navodi da je preduvjet uspostavljanja ove burze usvajanje novog državnog zakona.

Neki stručnjaci smatraju da je burzu moguće uspostaviti i bez tog zakona, ali da je bitno da postoji interes glavnih igrača iz ove oblasti budući da je to interesno udruženje kompanija. 

Dodaju da potencijal za uspostavu ove burze postoji budući da smo najveći izvoznici struje u regiji te da imamo tri elektroprivrede i 26 kompanija koje već u BiH kupuju struju na veleprodajnom tržištu i burzama i znaju kako ono funkcionira.

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,95583
Srednji: 1,95583
Prodajni: 1,95583

Jedinica: 100
Kupovni: 25,765194
Srednji: 25,829768
Prodajni: 25,894342

Jedinica: 1
Kupovni: 1,285797
Srednji: 1,28902
Prodajni: 1,292243

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,742845
Srednji: 1,747213
Prodajni: 1,751581

Jedinica: 1
Kupovni: 1,807598
Srednji: 1,812128
Prodajni: 1,816658

Jedinica: 1
Kupovni: 2,190468
Srednji: 2,195958
Prodajni: 2,201448