Donosimo koliko će Dinamo zaraditi iskoristi li u studenom povijesnu priliku

545 ABC portal 28.listopada 2019. 08:00
VELIKE SVOTE

Situacija Dinama je i sada, na kraju listopada, kakvu se samo poželjeti moglo. Samo veliki optimisti mogli su se nadati da će nakon polovice igranja u skupini Lige prvaka plavi držati drugo mjesto, da će imati četiri boda, i to nakon što je dvije od te tri utakmice odigrao u gostima. Ni situacija u HNL-u nije nimalo loša bez obzira na dva poraza (Hajduk i Varaždin), plavi su ostali čvrsti i vratili su se na vrh tablice.

Nakon remija sa Šahtarom Dinamo je u situaciji da sam i dalje odlučuje o sebi, u domaćem prvenstvu odavno je tako. U fokusu je Šahtar No, sad plavi ulaze u seriju jako teških utakmica, nakon domaće utakmice s Osijekom i kup susreta s Opatijom u Rijeci ulaze u studeni, a taj donosi velike, čak i ključne utakmice i tu će Nenad Bjelica morati jako dobro balansirati sa svojim kadrom. Naime, u studenom, nakon domaće utakmice s Interom, slijede četiri top-utakmice, dvije u domaćoj ligi i dvije u skupini Lige prvaka. Redom, to će izgledati ovako: Dinamo – Šahtar (6. studenoga), Rijeka – Dinamo (10. studenoga), Dinamo – Hajduk (22. studenoga) i Atalanta – Dinamo (26. studenoga). Ti ispiti lako se mogu proglasiti velikim ispitima, utakmicama koje će nam dati brojne odgovore. U ovom trenutku, iako će trener Bjelica i dalje tjerati svoje igrače na to da razmišljaju samo o prvoj sljedećoj utakmici, u fokusu je svakako utakmica sa Šahtarom.

Nakon pobjede nad Atalantom, poraza u Manchesteru i remija u Harkivu sad je ta utakmica postala “vrata do raja”. Sa sadašnja četiri boda plavi bi pobjedom nad ukrajinskim prvakom gotovo sigurno završili kao drugi u skupini (s nadom da će Manchester City slaviti protiv Talijana i Ukrajinaca) i osigurali bi novo europsko proljeće. Proljeće na višoj razini, jer Liga prvaka je ipak znatno drukčija i veća priča od Europske lige u kojoj su plavi prošle godine uhvatili prezimljavanje nakon 49 godina suše. Zbog ta ključna tri boda utakmica sa Šahtarom postaje ključ. Doduše, ni s tri boda plavi neće biti sto posto unutra, neće biti bez šansi za prolazak ni s osvojenim bodom, čak i s porazom može ostati u ozbiljnoj igri. Ali, sigurno je da se plavi ne žele dovesti u situaciju u kojoj će biti pod ogromnim pritiskom. Koji će biti opasniji u Zagrebu nego u Harkivu, toga moraju biti svjesni. Šahtar zapravo mora do plijena, a sad zna da s druge strane ima jaku Bjeličinu momčad koja je agresivna i koja im ne dozvoljava igrati njihov filigranski nogomet.
 

Samo nekoliko dana nakon toga plavi putuju u Rijeku i da bi zadržali svoju mirnu poziciju u domaćem nogometu, morat će i na Rujevicu po pobjedu. Bit će to prvi susret ova dva kluba u ovome prvenstvu, onaj koji se trebao igrati u prvom dijelu prvenstva odgođen je zbog europskih obveza Dinama i Rijeke. Nakon Rijeke slijedi reprezentativna stanka. Na prvi pogled izgleda kao da će to dobro doći Bjelici između dva hrvatska derbija, prije dolaska Hajduka u Maksimir, ali nije tako. Jer, opet će većina njegovih igrača otići u svoje nacionalne vrste. Za zadnje akcije reprezentacija Bjelica je imao samo sedam svojih igrača prve momčadi, neki od njih prije odlaska u Harkiv odradili su s momčadi jedan trening. Zapravo će onda derbi s Hajdukom biti odlična uvertira za odlazak u Italiju, za pretposljednji ispit u skupini Lige prvaka koji bi mogao biti rezultatski važan, a i financijski.

Plavi će protiv Hajduka tražiti bodovno ozbiljnije odvajanje na tablici Prve HNL i zacijelo će se Bjelica dobro pripremiti za taj susret sa Splićanima. To prije jer je jedan od dva poraza u ovoj sezoni domaće lige upisao upravo od Hajduka. Ta posljednja utakmica u studenom, odlazak na noge Atalanti zaključit će ovu tešku seriju Dinama. Možda će odlučivati o prolasku skupine, što bi plavima donijelo još 9,5 milijuna eura, a nije zanemarivo ni da bi i ta pobjeda donijela 2,7 milijuna eura.

Čeka se povijesni uspjeh 
Koliko god bila riječ o velikom novcu, Bjelica je usmjeren na travnjak i sigurno o ove četiri utakmice koje mu dolaze u paklenom mjesecu ne razmišlja kroz prizmu novca. No, prođe li Dinamo skupinu, popeti će se svota na više od 30 milijuna eura samo od Uefinih nagrada. Bjelica voli pobjeđivati, na to je naučio i svoje igrače, posložio je u momčad koja zna kako pobjeđivati i u dva domaća i dva europska derbija u studenom tražit će maksimalni plijen koji bi onda cijelu sezonu mogao usmjeriti u čudesnom smjeru. Jer, izboriti proljeće u Europi kroz Ligu prvaka, čekati ždrijeb osmine finala i ime novog velikog suparnika bio bi povijesni uspjeh, a pobjede nad najvećim rivalima u ligi omogućili bi nove mirne pripreme za nastavak proljetnog dijela u kojem bi onda s bodovnom zalihom ušli u obranu naslova prvaka. A kad plavi u proljeće uđu kao lideri, onda ih je teško dostići, to prije jer na proljeće ipak imaju puno manje obveza i onda su puno teže ranjivi. No, o tom kad dođe vrijeme, sad prvo treba odraditi taj teški, “nabrijani” studeni.

Tagovi:

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,95583
Srednji: 1,95583
Prodajni: 1,95583

Jedinica: 100
Kupovni: 25,72273
Srednji: 25,787198
Prodajni: 25,851666

Jedinica: 1
Kupovni: 1,277379
Srednji: 1,28058
Prodajni: 1,283781

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,789197
Srednji: 1,793681
Prodajni: 1,798165

Jedinica: 1
Kupovni: 1,842074
Srednji: 1,846691
Prodajni: 1,851308

Jedinica: 1
Kupovni: 2,178289
Srednji: 2,183748
Prodajni: 2,189207