Američki tajnik Blinken je prije pet mjeseci poslao vrlo razgovjetno pismo bh javnosti o američkim stavovima, presudom Ustavnog suda do ravnopravnosti

790 ABC portal 17.rujna 2021. 19:45
ĐONLAGIĆU PROČITAJ

Državni tajnik Sjedinjenih Američkih Država Antony Blinken prije ravno pet mjeseci uputio je pismo članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine u kojem se dotakao mnogih aktualnih tema i problema sa kojima se trenutno suočava naša država. Evo još jednom prenosimo njegove stavove koji su dakako i službeno američki.

Na početku pisma koje je upućeno Miloradu Dodiku, Šefiku Džaferoviću i Željku Komšiću, Blinken je podsjetio da su Sjedinjene Američke Države bile važan partner u kreiranju Dejtonskog mirovnog sporazuma ali da se od samog početka znalo da će ga vremenom biti potrebno mijenjati.

"Prije 25 godina, SAD su sudjelovale u Dejtonskom mirovnom sporazumu. Ponosni smo na ulogu SAD-a i doprinos koji smo imali da okončamo rat u BiH i osiguramo mir. Dejtonski sporazum napravio je odličan temelj na kojem se Bosna i Hercegovina gradila što je omogućilo državi da uspostavi održiv put prema članstvu u Europskoj uniji te snažniju saradnju sa NATO savezom. Naravno, od samog početka se znalo da Dejtonski sporazum nije 'usječen u kamenu' te da će vremenom biti neophodno ga mijenjati", rekao je Blinken. Naravno Blinken nije rekao da ga treba mjenjati po bilo čijim željama i uputama.

Nakon toga, osvrnuo se i na nedostatke samog sporazuma i potrebne izmjene kako bi se omogućili ravnopravni izbori.
 

"Neki nedostaci trenutnog uređenja Bosne i Hercegovine pokazali su se i kroz presude Europskog suda za ljudska prava, što uključuje i sporazum Sejdić-Finci. Problemi koji su proizašli iz ovog slučaja moraju se riješiti. Ove probleme ne može riješiti samo zakonodavstvo. Potrebno je izvršiti manje izmjene ustava, kako bi se izvršila reforma izbornog sustava u skladu sa pravilima Europske unije i odlukama Europskog suda. Podržavamo i izmjene Izbornog zakona kako bi se provele presude Ustavnog suda BiH što bi dovelo do toga da naredni izbori 2022. godine budu povijesni kada su u pitanju sloboda, jednakost i ravnopravnost", navodi državni tajnik

"Ovo je godina mogućnosti. Izbori ne mogu lišiti oaveze lidera da mijenjaju stanje u državi. Posljednji primjer za to jeste i dogovor u Mostaru koji pokazuje da stranke imaju kapacitet da riješe kompleksne probleme kroz kompromis i pregovore. Znam da postoje ljudi u BiH koji pozivaju na strpljenje, kao i oni koji vjeruju da SAD i Europska unija pripremaju 'Dayton 2' kako bi promijenili trenutno odnose u državi. Vidjeli smo da su prethodne reforme u BiH bile bezuspješne zbog toga što se pokušalo uraditi mnogo toga odjednom. Sjedinjene Američke Države vjeruju da se potrebno fokusirati na implementaciji manjih ali značajnih ustavnih, izbornih, ekonomskih i drugih reformi kako bi osigurali prava svih u izbornom procesu, unaprijedili integritet sudstva, smanjili mogućnost korupcije i poboljšali ekonomski oporavak i počeli vraćati povjerenje građana. To su ostvarivi ciljevi koji zahtjevaju samo političku volju i kompromis", jasan je Blinken.

Na kraju, poručio je kako će uloga Predsjedništva ali i drugih nivoa vlasti biti ključna za ostvarivanje reformi.

"Vaše vodstvo će biti ključno za ove procese. Sjedinjene Američke Države će biti partner u ovom procesu, ali lideri u BiH su ti koji će morati raditi na reformama. Molim vas da se ozbiljno uključite u ovaj proces i da posvetite pažnju ovim problemima te da budete hrabri u traženju kompromisa. Radujem se suradnji sa vama, i vlastima Bosne i Hercegovine kako bismo produbili našu suradnju i obostrane interese. Sjedinjene Američke Države ostaju vaš najbliži prijatelj", zaključio je u pismu Predsjedništvu BiH Antony Blinken.
 

Tagovi:

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,955830
Srednji: 1,955830
Prodajni: 1,955830

Jedinica: 100
Kupovni: 25,983091
Srednji: 26,048212
Prodajni: 26,113333

Jedinica: 1
Kupovni: 1,356327
Srednji: 1,359726
Prodajni: 1,363125

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,681265
Srednji: 1,685479
Prodajni: 1,689693

Jedinica: 1
Kupovni: 1,821266
Srednji: 1,825831
Prodajni: 1,830396

Jedinica: 1
Kupovni: 2,310500
Srednji: 2,316291
Prodajni: 2,322082