Bin Ladenov arhitekt napada na SAD 11. rujna borio se 1992. na strani muslimanske Armije RBiH

2,340 ABC portal 14.rujna 2021. 13:15
KOMŠIĆEV SUBORAC?

Izvješće Povjerenstva o napadu na tornjeve Svjetskog trgovačkog centra te Pentagon 11. rujna, koje je objavljeno na više od 500 stranica, povezuje BiH s trojicom napadača, jednim kojega se smatralo mozgom operacije te još dvojicom samoubojica koji su se zrakoplovima zabili u mete. Najvažnija osoba koju se spominje u izvješću, uz Osamu bin Ladena, koji je kasnije postao meta žestoke potrage te likvidacije u Pakistanu, u sklopu Al-Kaide bio je pakistanski islamistički militant Khalid Sheikh Mohammed, piše Večernji list BiH.

Bin Laden i BiH “Bin Laden je održavao veze i u bosanskom sukobu. Postavljali su se temelji za pravu globalnu terorističku mrežu”, ističe se. Ne navodi se da je Bin Laden posjećivao BiH, no za Mohammeda se tvrdi kako se od 1992. godine borio na strani bošnjačke Armije BiH. U ovome izvješću označen je “glavnim arhitektom napada 11. rujna”, ali ga se izravno povezivalo i s terorističkim napadom u Zagrebu. Još dvojica boraca na strani Armije BiH Khalid al-Mihdhar i Nawaf al-Hazmi sudjelovali su u ratu u BiH. Khalid Sheikh Mohammed sve je to potvrdio u svojim iskazima u zatočeničkom centru Guantanamo Bay, gdje je zatočen nakon uhićenja. U izvješću se tako tvrdi kako je Mohammed, kojega se skraćeno naziva KSM, “proveo izvjesno vrijeme boreći se zajedno s mudžahedinima u Bosni i podržavajući taj napor financijskim donacijama”. No, njemu se pripisuju “zasluge” oko meta koje je odabrao za kasniju akciju na tlu SAD-a.
 

Bin Laden je razgovarao o operaciji zrakoplovima s KSM-om i Atefom (Abu Hafs al-Masri) u nizu sastanaka u proljeće 1999. u kompleksu Al-Matar u blizini Kandahara. Izvorni koncept KSM-a o korištenju jednog od otetih zrakoplova za davanje medijske izjave bio je odbačen, no Bin Laden je osnovnu ideju smatrao izvedivom. Bin Laden, Atef i KSM razvili su početni popis ciljeva. To je uključivalo Bijelu kuću, Kapitol SAD-a, Pentagon i Svjetski trgovački centar. Prema KSM-u, Bin Laden je htio uništiti Bijelu kuću i Pentagon, a KSM je htio udariti u Svjetski trgovački centar, dok su svi htjeli pogoditi Kapitol. Nitko drugi nije bio uključen u početni odabir ciljeva, navodi se u sigurnosnom izvješću. Bin Laden je također uskoro odabrao četiri osobe koje će služiti kao samoubilački operativci: Khalid al-Mihdhar, Nawaf al-Hazmi, Khallad i Abu Bara al Yemeni. Tijekom sastanaka u kompleksu Al-Matar Bin Ladin je rekao KSM-u da su Al-Mihdhar i Al-Hazmi bili toliko željni sudjelovanja u operaciji protiv SAD-a da su već dobili američke vize. KSM navodi da su to učinili sami nakon samoubojstva svog prijatelja Azzama (Nashirijeva rođaka) u bombardiranju Nairobija. KSM ih nije upoznao. Njegova jedina uputa od Bin Ladena bila je da bi njih dvojica na kraju trebala otići u Sjedinjene Države na obuku pilota. “Al-Hazmi i Al-Mihdhar bili su saudijski državljani, rođeni u Meki. Poput ostalih u ovoj početnoj skupini odabranika, i oni su već bili iskusni mudžahedini. Putovali su zajedno kako bi se borili u skupini koja je 1995. otputovala na Balkan. Do trenutka kada su Al-Hazmi i Al-Mihdhar dodijeljeni operaciji početkom 1999. godine, posjetili su Afganistan u nekoliko navrata. Khallad je bio još jedan mudžahedin veteran, poput velikoga dijela njegove obitelji. Njegov je otac bio protjeran iz Jemena zbog svojih ekstremističkih stavova.

Agencija TWRA 
Khallad je odrastao u Saudijskoj Arabiji, gdje je njegov otac poznavao Bin Ladena, Abdullaha Azzama i Omara Abdel-Rahmana (‘slijepi šeik’)”, navodi se u izvješću. U tome dokumentu navode se i uredi preko kojih se financirala mreža Al-Kaide: “Mreža je uključivala veliku poslovnu zgradu na Cipru; podružnicu ‘usluga’ u Zagrebu; ured Međunarodne zaklade Benevolence u Sarajevu, koji je podržavao bosanske muslimane u njihovu sukobu sa Srbijom i Hrvatskom...”. Također je iskoristio već uspostavljenu agenciju TWRA sa sjedištem u Beču preko koje je financiran rat u BiH, ali i Al-Kaida.

Tagovi:

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,955830
Srednji: 1,955830
Prodajni: 1,955830

Jedinica: 100
Kupovni: 25,983091
Srednji: 26,048212
Prodajni: 26,113333

Jedinica: 1
Kupovni: 1,356327
Srednji: 1,359726
Prodajni: 1,363125

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,681265
Srednji: 1,685479
Prodajni: 1,689693

Jedinica: 1
Kupovni: 1,821266
Srednji: 1,825831
Prodajni: 1,830396

Jedinica: 1
Kupovni: 2,310500
Srednji: 2,316291
Prodajni: 2,322082