Dodik: Komšić ne smije govoriti u ime BiH a ako mu generalni tajnik UN-a dopusti obraćanje, doprinijet će raspadu BiH

1,322 ABC portal 20.rujna 2021. 15:00
NELEGITIMNI U UN-U

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik održao je danas press konferenciju na kojoj je govorio o odlasku člana Predsjedništva Željka Komšića na 76. sjednicu Generalne skupštine UN-a te je rekao kako Komšić za ovu odluku nije dobio suglasnost.

Dodik je naglasio kako je Komšić privatizovao funkciju te da se radilo o ozbiljnom političaru, on je trebao reći kako na sjednicu Generalne skupštine dolazi individualno, a ne kao član Predsjedništva.
"Da se radilo o ozbiljnom političaru, onda bi jasno naglasio da tamo odlazi individualno. Ja sam 7. rujna poslao pismo generalnom tajniku UN-a da nema zajedničke odluke Predsjedništva i to smo dostavili svim članicama. U pismu sam sve upoznao o detaljima te naglasio da bilo ko ko dođe tamo, samovoljno dolazi bez odluke Predsjedništva BiH", rekao je Dodik.

Član Predsjedništva BiH je poručio da ako generalni tajnik UN-a dozvoli Komšiću obraćanje, onda će on doprinijeti raspadu BiH.

"Pošto vidim da se najavljuju sastanci i njegovo obraćanje, to govori da se UN upetljao u rasturanje BiH i njezin raspad. Generalni tajnik ignorira Ustav BiH i proceduru Poslovnika o radu. Predsjedništvo BiH odluke donosi konsenzusom. Ovo je pitanje bilo na prethodnoj sjednici i nije dobilo suglasnost. Komšić nije našao za shodno da stavi pitanje na drugu sjednicu, već je otišao bez odluke, smatrajući da neće biti konsenzusa. Ovdje se radi o sustavnom kršenju odredbi koje govore o načinu postupanja kolektivnog organa", pojašnjava Dodik.

Ističe kako je generalni tajnik UN-a s ovim potezom zabio još jedan ekser u kovčeg BiH.

"On je tako zabio ekser u mrtvački kovčeg BiH, jer je dao mogućnost da se sluša samo jedna strana ozlojeđena svojom pozicijom. Tamo nema BiH, tamo postoji samo Željko Komšić nedefiniran i neartikuliran kakav je i inače", ističe Dodik.
 

"Schmidt nije visoki predstavnik"

Tijekom konferencije za medije Dodik se osvrnuo i na današnju sjednicu Parlamenta BiH te je pozdravio odluku o nesufjelovanju u radu zastupnika iz RS-a.

"Želim pozdraviti manifestaciju jedinstva. Radi se o poštovanju odluka NSRS-a i nije riječ o bilo kakvoj blokadi. Naša je odluka da li ćemo odlučivati ili nećemo o nečemu", rekao je Dodik.

Nakon toga ponovo se osvrnuo na pitanje legitimiteta Christiana Schmidta te je poručio kako stranci "foliraju" da je Schmidt visoki predstavnik.

"Govori da je njega izabrao PIC, to nije točno. PIC odlučuje konsenzusom, a Rusija nije glasala. Jedina procedura odnosi se na Aneks 10 Dejtonskog sporazuma, gdje piše da visokog predstavnika biraju potpisnice sporazuma, a da ga potvrđuje Vijeće sigurnosti UN-a. Nama prodaju priču da je neformalno tijelo imenovalo nekoga tko se zove visokim predstavnikom za kojeg neki imaju simpatije. Što se tiče RS-a, nemamo namjeru da prihvatimo bilo kakvu nadležnost i smatramo da BiH nema visokog predstavnika", pojašnjava Dodik.

Ističe kako nigdje ne piše da se visoki predstavnik treba baviti pitanjem europskih integracija.

Nikakav visoki predstavnik ne treba da se bavi pitanjem europskih integracija. Ovdje se radi i o krahu europske politike. Tko predstavlja Europu? Sattler ili Schmidt? Nigdje ne piše da je visoki predstavnik zadužen za europska pitanja. To nigdje ne piše u Dejtonskom sporazumu. Ukoliko bilo kakva odluka bonskih ovlasti bude primjenjena, morat će se suočiti s definitivnim odlukama RS-a. RS neće prihvatiti antidejtonsko ponašanje. Djelujte, ako mislite da možete. Smatram da je jedino rješenje da PIC održi sjednicu i da povuče zakon iz pravnog sustava BiH te da Schmidt zatraži legitimno imenovanje od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija", zaključio je Milorad Dodik.

 

Tagovi:

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,955830
Srednji: 1,955830
Prodajni: 1,955830

Jedinica: 100
Kupovni: 25,914065
Srednji: 25,979013
Prodajni: 26,043961

Jedinica: 1
Kupovni: 1,443751
Srednji: 1,447369
Prodajni: 1,450987

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,855035
Srednji: 1,859684
Prodajni: 1,864333

Jedinica: 1
Kupovni: 1,949966
Srednji: 1,954853
Prodajni: 1,959740

Jedinica: 1
Kupovni: 2,256440
Srednji: 2,262095
Prodajni: 2,267750