LJUBIĆ: Jedino rješenje je 'vraćanje na tvorničke postavke Daytona' ili razlaz!

5,034 ABC portal 13.listopada 2021. 12:45
JASNA SITUACIJA

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Božo Ljubić u emisiji BHT1 uživo govorio je o zaključcima koje je u ponedjeljak usvojilo Predsjedništvo Hrvatskog narodnog Sabora.

Ljubić ističe kako je na sjednici Predsjedništva HNS BiH bila “rasprava” o onomu što je “urađeno” i što “nije urađeno” po pitanju Izbornoga zakona.

“U idućem razdoblju očekujemo jedno dinamičnije uključivanje međunarodnih predstavnika, prvenstveno Sjedinjene Države i Europsku uniju”, rekao je Ljubić dodavši kako su dvije presude bazične u onom što HNS želi – a to su presude Europskog suda za ljudska prava i presuda Ustavnog suda po apelaciji Ljubić.

Govoreći o brisanju etničkih prefiksa o kojemu se govori u zadnje vrijeme, Ljubić kaže kako u BiH postoje tri ustavotvorna i konstitutivna naroda te da još “nema spremnosti” za napuštanje toga koncepta.

Na upit što je po njemu jedino rješenje u BiH kada su u pitanju izmjene Izbornoga zakona, Ljubić kaže da je jedino rješenje “vraćanje na tvorničke postavke Daytona” te da se omogući legitimno predstavljanje svim trima konstitutivnim narodima u onim institucijama gdje ono sada nije omogućeno.

“To je narušeno intervencijama međunarodnih političkih predstavnika”, kaže Ljubić i dodaje kako je Ustavni sud u apelaciji Ljubić kazao kako se prema općem načelu demokracije pravo na demokratsko odlučivanje ostvaruje legitimnim političkim predstavljanjem koje mora biti utemeljeno na legitimnom izboru.

“Mi ne tražimo ništa drugo nego da se poštuje Ustav i odluke Ustavnog suda”, kaže.

Podsjeća kako meritum nijedne odluke ESLjP-a nije dokidanje konstitutivnosti kao takve nego da se “apelantima omogući da budu kandidati”.

Na upit o tomu postoji li mogućnost za unutarnji politički dogovor oko Izbornoga zakona, Ljubić je konstantirao kako “nažalost dogovor ne postoji”.

“U ovoj zemlji još uvijek postoje i na sceni su političke paradigme kojih smo bili svjesni u predvečerje raspada Jugoslavije”, kaže predsjednik GV HNS-a BiH.

Na upit tko je najviše kriv za političku krizu u Bosni i Hercegovini Ljubić podsjeća na vrijeme s kraja rata dodavši kako “uspostavom mira tendencije iz rata nisu prestale”.
 

“S druge strane su krivi i stranci i međunarodna zajednica koji su se igrali antropoloških inženjera i Dayton gledati kao transformativni sporazum”, stava je Ljubić.

U BiH, kaže, nije moguća dominacija jedne od nacija nad druge dvije.

“Uvaženi svjetski znanstvenici su kazali da bi bilo potrebno tri do sedam stoljeća da se narodi u BiH asimiliraju… BiH je država tri konstitutivna naroda i na tom principu treba tražiti rješenje, po uzoru na razvijene države poput Švicarske ili Belgije”, rekao je Ljubić.

Po njegovim riječima, (ne)zastupljenost Hrvata u Predsjedništvu BiH više ima simboličku nego suštinsku ulogu.

“Suštinsko pitanje ovdje je legitimno političko predstavljanje u domu naroda jer iz njega proizlazi i vlastu Federaciji i dom naroda Parlamentarne skupštine BiH… Vrlo malo ljudi to promatra na taj način”, kaže Ljubić.

Dodaje kako danas imamo dva entiteta i Republiku Srpskoj u kojoj srpska većina može odlučivati sama dok u Federaciji to može bošnjačka većina, a mi “trebamo imati međunacionalni balans”.

Po njegovim riječima, BiH je u destabilizaciji, a “izlaz iz destabilizacije može biti dogovor ili razlaz”, kaže Ljubić i dodaje da zbog međunarodnih čimbenika do razlaza teško može doći pa nam ostaje “dogovor”
 

Tagovi:

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,955830
Srednji: 1,955830
Prodajni: 1,955830

Jedinica: 100
Kupovni: 25,983784
Srednji: 26,048906
Prodajni: 26,114028

Jedinica: 1
Kupovni: 1,355856
Srednji: 1,359254
Prodajni: 1,362652

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,673909
Srednji: 1,678104
Prodajni: 1,682299

Jedinica: 1
Kupovni: 1,820586
Srednji: 1,825149
Prodajni: 1,829712

Jedinica: 1
Kupovni: 2,314969
Srednji: 2,320771
Prodajni: 2,326573