Mamić: Iza svega stoji SDP i Ranko Ostojić

706 ABC portal 14.lipnja 2018. 08:30
'UPRO PRSTOM'

Dugogodišnji kralj hrvatskog nogometa i trenutno najtraženiji hrvatski bjegunac Zdravko Mamić kazao je za N1 da iza njegovog sudskog procesiranja stoje politika koje nikada nisu željele da postoji hrvatska država. Upitan da odgovori koje su to politike, odgovorio je da je riječ o SDP-u na čelu sa Rankom Ostojićem, piše N1. ''Strahovito mi je žao zašto nisam s Vama u studiju u Sarajevu. Razlog je, u momentu kada smo mi dogovarali, mislim da je to bio prvi dan kada sam došao u Međugorje, obećao sam da ću biti gost kod Vas. Onda dalje nismo razvijali tu priču. Naravno da bi meni bilo draže da sam s Vama u studiju. Jako volim Sarajevo i budite sigurni da ćete me u narednih nekoliko dana vidjeti u Sarajevu. Normalno je da budem u Sarajevu. Prije snimanja sam bio na ručku u društvu ljudi, generala hrvatske vojske koji su ovdje došli da obilježe jedan praznik svojih prijatelja i kolega u blizini Mostara. Ručao sam s njima i sada sam spreman za Vas i Vaše gledatelje'', rekao je Mamić na početku razgovora s urednikom i voditeljem emisije Amirom Zukićem. Potom je kazao da mu policija još uvijek nije došla na vrata naglasivši da se nije skrivao javno ističući gdje se nalazi.

"Nisam se skrivao od prve minute mog boravka u Međugorju. Javno sam rekao da sam tu. Ni nakon pet minuta od izricanja presude sam bio na raspolaganju Vašim kolegama. Ne krijem se. Skratio sam proceduru barem za nekoliko mjeseci da se ne mora istraživati gdje sam. Trenutno sam u Međugorju, ali ću biti diljem BiH. Imam i adresu u BiH. Prijavljen sam ovdje. Vrlo lako će me se moći naći. Niti jedne sekunde se neću skrivati'', poručio je on. Mamić je gostujući na N1 rekao da se ''uopće nije pripremao za ovu situaciju''. Pojasnio je status dokumenata države u kojoj trenutno boravi. "Moj otac, koji je inače državljanin BiH, je bio kao vidoviti Milan. On je prije 15 godina pokrenuo proceduru državljanstva. Znao sam da to imam i rekao sam: Vidi, kako je moj tata pametan, pa mi je ostavio sve da jednog dana nekretnine koje su u posjedu njega i njegove obitelji, naših stričeva, ujaka, djedova, pradjedova, da jednog dana mi djeca to možemo staviti na sebe. Nisam uopće smatrao da trebam uzimati dokumente, iako imam Uvjerenje o državljanstvu. Moja situacija traje nekoliko godina. Uopće se nisam pripremao za ovu situaciju. Meni je presuda izrečena u srijedu u 12 sati, šestog šestog. U ponedjeljak naveče sam održao presicu u Zagrebu u 21 sat. Završila je u 22 sata. Ja sam sjeo u auto i prešao granicu na Kamenskom nekad u toku noći, iza dva sata. U Međugorju sam bio oko četiri sata'', prisjetio se gost Pressinga, a zatim na insistiranje na odgovoru, rekao da će u narednih 15-tak dana vjerovatno dobiti bh. dokumenta. ''Zašto ste stekli dojam da sam pokušao izvrdati. Drugi dan sam otišao u Tomislavgrad kao i svaki drugi građanin u policiju. Onda su me poslali u općinu i ispunio sve što treba. Platio sam sve što treba platiti. Očekujem da me u narednih 15-ak dana pozovu i da mi uruče dokumente kao i svakom građaninu BiH'', poručio je Mamić. A procedura je takva da nakon tjeralice iz Hrvatske, institucije BiH dobiju nalog za uhićenje. Zatim se pojave na adresi.Tražit će dokumentaciju ne bi li stekli uvid da li je Mamić državljanin BiH i ne bi li se odredili o zahtjevu Hrvatske da Vas izruče ili ne. Na ovu konstataciju je Mamić odgovorio: "Imam potvrdu da sam državljanin BiH. Na temelju te potvrde sam došao u policiju i općinu da mi se izda osobna karta, putovniva i vozačka dozvola. Imam potvrdu da sam državljanin BiH, ali nemam niti jedan drugi dokument", ukazao je. Mamić je odgovorio na pitanje zašto nije dočekao zricanje nepravomoćne presude na Sudu u Osijeku? "Istina je voda duboka. Do ponedjeljka sam 300 posto bio sigurniji da ću biti oslobođen, nego što sam sada siguran da se sada zovem Zdravko Mamić. Onda su mi u ruke dospjeli dokumenti, prepisi razgovora putem poruka između Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, s naglaskom na gospodina Cvitana - bivšeg državnog odvjetnika, koji je prijetio sucima i pozivao ih da oni dobro znaju zašto su oni izabrani za sudije Županijskog suda u Osijeku, te da neka izvole vratiti svoje dugove i da ja moram biti osuđen.

U konverzaciji se oni opiru, a on kaže: Ili ćete izvršiti svoju zadaću ili vas neće biti. Vidio sam da je to klasična ucjena, reket. Znao sam da su ti dokumenti autentični. Naravno da će oni to negirati, da je to fake, da je to izmišljeno. Imam pouzdane informacije da je to istina. Ne da imam informacije, nego to jednostavno znam. Drugo, imam pouzdane informacije da hrvatske službe koje su za to zadužene, znaju da su moje informacije točne. Naravno da vrana vrani ne kopa oči i da će to proglasiti izmišljenim. Shvatio sam o čemu se radi i odabrao da odem u egzil, da odem u svoju drugu državu - BiH. Da iskoristim mogućnost da sa slobode puno efikasnije brinem o odbrani ugleda i časti mene, mojih prijatelja i institucije 'Dinama'. Nisam mazohist, ali nisam ni kukavica. Neću se ni junačiti da sam u ovom trenutku trebao sjediti u zatvoru u Osijeku na plus 40, i da me svake dvije minute ubode komarac. Da budem sputan u dokazivanju svoje nevinosti", objasnio je Mamić. 

Otud prepiska koju je pokazao? 

"Valjda Vam je jasno da Vam to ne mogu reći. ona je stigla putem goluba ili dobrih ljudi u moj poštanski sandučić na mojoj kućnoj adresi. Naravno da znam da su ti dokazi u sudskom postuku de facto nezakoniti. Postoje institucije države, javne i tajne. Hrvatski građani pravosuđe označavaju u anketama kao rak ranu društva. Smatrao sam da ću time dati obol da se nešto istraži da se nešto zloupotrebljava. Moj odvjetnik, Veljko Miljević je te iste dokumente predao državnom odvjetniku. To je bilo u jutro u ponedjeljak u 8:30 sati. S tim da je gospodin Miljević barem pet ili šest dana tražio susret s državnim odvjetnikom, a onda su bili neki praznici u Hrvatskoj. Uglavnom je došlo do sastanka u ponedjeljak - 4. 6, a onda je državni odvjetnik rekao gospodinu Miljeviću da mu donese tu dokumentaciju. Gospodin Miljević mu je to predao u 11 sati. Onda je državni odvjetnik gospodina Miljevića preporučio drugi dan u osam sati. Naravno do tog susreta nije došlo. Kada sam ja održao press konferenciju, onda je državno odvjetništvo otkazalo gospodinu Miljeviću dolazak i sastanak u Državnom odvjetništvu", naglasio je. Je li ova prepiska razloga što ste suce, koji su presudili u Vašem slučaju, nazvali "monstrumima" i poručili im da "ne spavaju mirno"? Odgovorili su im da su to poruke "utopljenika".

"Govorim i služim se argumentima, dokumentacijom. Ovo što oni nude je PR. Ovu priliku bih iskoristio: niti sucima, niti Državnom odvjetništvu, niti jednom građaninu svijeta, Zdravko Mamić ne prijeti fizički. Nikada to nisam radio. Nisam mučko đubre koje udara ispod pojasa. Nisam čovjek koji udara u leđa. Mogu oprostiti, svima njima opraštam. Mi svi moramo, barem kada idemo na spavanje se skinuti, pred špiglom obaviti osobnu higijenu, pogledati se u špiglo i imati mir u duši. Imati mir sami sa sobom. Bilo je 40 rasprava pred tim Vijećem, ne mislim, nego znam i to zna svatko ko je bio u sudnici da to djelo nije počinjeno, da to nije dokazano. Ja imam autsajderske informacije, nisam ja repa bez korijena. Imam puno znanaca, prijatelja i dobrih ljudi. Prema tome, oni su ucijenjeni. Ja sam delegiran, nezakonito. Znali su da će osigurati osuđujuću presudu. Bio sam naivan i nisam imao izbora. Dolazio sam u Osijek s veseljem misleći da ću tijekom postupka dokazati da sam nevin, što sam uvjerljivo dokazao. Međutim, bog je opet negdje bio svemogući, ili Allah, kako god hoćete. U poštanski sandučić sam dobio to što sam dobio. Shvatio sam šta mi spremaju. Barem mi nisu napravili monstruozni plan kojim su htjeli da budem bespomoćan u četiri zida. Nego, evo me u BiH i sigurno ću biti u boljoj situaciji da se branim", uvjeren  je Mamić.

Tagovi:

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,95583
Srednji: 1,95583
Prodajni: 1,95583

Jedinica: 100
Kupovni: 26,260084
Srednji: 26,325899
Prodajni: 26,391714

Jedinica: 1
Kupovni: 1,294242
Srednji: 1,297486
Prodajni: 1,30073

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,746276
Srednji: 1,750653
Prodajni: 1,75503

Jedinica: 1
Kupovni: 1,729097
Srednji: 1,733431
Prodajni: 1,737765

Jedinica: 1
Kupovni: 2,227228
Srednji: 2,23281
Prodajni: 2,238392