Osiguravajuća društva neće moći davati nelegalne popuste kod registracije vozila

2,927 ABC portal 05.prosinca 2017. 07:45
registracija tehnički
UREĐENO TRŽIŠTE

Prilikom registracije vozila osiguravajuće kuće u BiH više neće vraćati dio uplaćene premije osiguranja, plaćati tehničke preglede za vozila osiguranika, izdavati bonove za gorivo, plaćati reklame na vozilima osiguranika itd. Ove nelegalne popuste do sada su davale pojedine osiguravajuće kuće prilikom sklapanja ugovora o osiguranju od odgovornosti za motorna vozila što je dovodilo do tog da osiguravajuće kuće nemaju dovoljno novca u tehničkim rezervama, odnosno za isplatu odštete osiguranicima, piše Radiosarajevo.ba.  

Agencija za nadzor osiguranja Federacije BiH i Republike Srpske ove godine su donijele dokument pod nazivom Smjernice za postupanja društava za osiguranje koja posluju na tržištu osiguranja RS-a prilikom zaključivanja ugovora o osiguranju od odgovornosti za motorna vozila. Agencija za nadzor osiguranja FBiH je dokumentom od 26. svibnja ove godine izdala Smjernice o postupanju društva za osiguranje prilikom sklapanja ugovora o obveznom osiguranju od automobilske odgovornosti i postupanje kod uočenih nepravilnosti, potvrdili su za Radiosarajevoiz Agencija za osiguranje BiH.

"Donošenje navedenih Smjernica ima za cilj uređenje tržišta osiguranja u oblasti obveznog osiguranja, te zaustavljanja negativne prakse društava za osiguranje u FBiH u vidu nezakonitih davanja osiguranicima a što u krajnjoj mjeri dovodi do lošeg financijskog stanja u društvu, njihove nelikvidnosti, prevelikih troškova, ugroženosti kapitala itd", pojasnili su iz Agencije. Kako su naveli, Agencija za nadzor u cilju zaštite osiguranika i na dobrobit industrije osiguranja već od dana donošenja predmetnih Smjernica kontinuirano radi na kontroli primjene istih što će u konačnici dovesti do uređenja tržišta, kapitalnog jačanja društava za osiguranje i povoljniji položaj samih osiguranika prilikom korištenja svojih prava od strane društava.

„Udruženje društava za osiguranje u Federaciji BiH je od početka ove godine intenzivno surađivalo s Agencijom za nadzor osiguranja u FBiH na pripremi aktivnosti koje su imale za cilj da se kroz pojačanje mjere nadzora prije svega zaštite interesi osiguranika i osigura poslovni ambijent na tržištu obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti koji će jamčiti primjenu zakona i propisa te adekvatne fondove za naknadu šteta osiguranicima. U potpunosti smo podržali Agenciju kod donošenja Smjernica o postupanju društva za osiguranje prilikom sklapanja ugovora o obveznom osiguranju od AO te smo sredinom svibnja ove godine inicirali i potpisivanje Memoranduma o razumijevanju i saradnji, kojeg su potpisali svi sudionici na tržištu osiguranja u FBiH, dakle 20 osiguravajućih i jedno reosiguravajuće društvo", rekli su iz UDO FBiH. Kako su naveli, primjenom Smjernica te Memoranduma nisu otklonjene sve nepravilnosti koje se ogledaju, u najvećoj mjeri, kroz ostvarivanje premijskog prihoda i pridobivanje osiguranika uz izravno i neizravno davanje nedozvoljenih popusta. "Međutim, ključna stvar je u tome da se krenulo u ozbiljno raščišćavanje odnosa na tržištu osiguranja. Uvjereni smo da će u 2018. godini ove regulatorne aktivnosti ići i korak dalje, s ciljem da kompletna djelatnost osiguranja bude utemeljena na principima poštivanja zakona i pravila struke, te usklađena sa europskim direktivama u ovoj važnoj oblasti zaštite života i imovine građana", rekli su.  

U Republici Srpskoj pravila su stupila na snagu 1. studenog kojima je davanje bilo kakvih popusta prilikom zaključivanja ugovora u osiguranju od odgovornosti za vozila strogo zabranjeno. Kazne za nepoštivanje ovih zakonskih odredbi su od 2.000 do 200.000 KM. "Najrigoroznija kazna je oduzimanje licence osiguravajućim kućama", rekao je predsjednik Udruženja društava za osiguranje Milomir Durmić. Iz ovog Udruženja nisu sudjelobvali u izradi smjernica, ali u potpunosti podržavaju pravila koja je donijela Agencija. "Građani su na prvu shvatili ova pravila kao udar na džepove građana, međutim pravila su donesena u cilju zaštite građana. Što bi se dogodiulo na primjer, da neka osiguravajuća kuća u slučaju nesreće nema novac da isplati štetu osiguranicima itd. Što to znači za onoga tko je pretrpio štetu", pojasnio je Durmić navodeći kako građani ne trebaju na ova pravila gledati kao nešto što će plaćati skuplje. "Moramo znati da se motorno vozilo smatra opasnom stvari koje može proizvesti materijalne i fizičke štete, i država je propisala da takvo vozilo mora biti osigurano kako bi bila zaštićena i treća osoba koja bi pretrpjela štetu", rekao je za Radiosarajevo Durmić.

Zakonom o osiguranju od odgovornosti za motorna vozila i ostale odredbe o obveznom osiguranju od odgovornosti, koji je na snazi od 2005. godine na prostoru FBiH, definirano je da svaka osoba koja ima u posjedu ili u vlasništvu vozilo koje se u Federaciji kreće po cestama ili u područjima koja su dostupna javnosti, obvezna je zaključiti ugovor o osiguranju od odgovornosti za štete pričinjene trećim osobama upotrebom motornog vozila. Ovim Zakonom osnovan je i Zaštitni fond Federacije BiH koji je upravo nadležan da u pojedinim situacijama oštećenim stranama plati odštetu.  Devijantne prakse u osiguranju od odgovornosti za vozila uzrok su, kako su upozorili u Agenciji za osiguranje, povećanja troškova režijskog dodatka čime su društva za osiguranje izložena riziku nesolventnosti i nelikvidnosti.  U Bosni i Hercegovini registrirano je ukupno 27 osiguravajućih društava. Udruženje društava za osiguranje u Federaciji BiH okuplja 19 društava za osiguranje iz cijele BiH koja su tijekom prošle godine ostvarila blizu 600 milijuna KM premijskog prihoda i kao stručna financijska organizacija UDOFBiH je životno zainteresirano da tržište osiguranja bude maksimalno uređeno u skladu sa zakonom i pravilima struke. 

Tagovi:

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,955830
Srednji: 1,955830
Prodajni: 1,955830

Jedinica: 100
Kupovni: 25,930254
Srednji: 25,995242
Prodajni: 26,060230

Jedinica: 1
Kupovni: 1,379341
Srednji: 1,382798
Prodajni: 1,386255

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,719648
Srednji: 1,723958
Prodajni: 1,728268

Jedinica: 1
Kupovni: 1,878976
Srednji: 1,883685
Prodajni: 1,888394

Jedinica: 1
Kupovni: 2,345783
Srednji: 2,351662
Prodajni: 2,357541