Sastanak Dodika i Vučića: Srbija sprema izdašniju financijsku pomoć RS-u, dogovorili zajedničku sjednicu Vlada RS-a i Srbije

280 ABC portal 14.siječnja 2022. 12:30
U BEOGRADU

BEOGRAD - PredsJednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ocijenili su u današnjem razgovoru da su mir i stabilnost od ključnog značaja za cijelu regiju, a Vučić je zamolio Dodika i sve političke snage u RS da sudjeluju u radu zajedničkih institucija u BiH i na najbolji način štite interese srpskog naroda i RS.

U priopćenju pres službe predsjednika Srbije navodi se:

"Predsjednik Dodik je istakao da se protiv Republike Srpske i srpskog naroda u BiH vodi besprizorna politička i medijska kampanja, ne samo u Sarajevu, već i u brojnim zapadnim centrima moci.

Kao primjer za to, Milorad Dodik je ukazao na obilježavanje Dana Republike Srpske i najbrutalnije uvrede koje su tim povodom uslijedile iz Sarajeva i iz usta mnogih zapadnih političara, a koji su običan događaj na kome su prisustvovale regularne i legalne policijske snage Republike Srpske predstavili kao prijetnju miru, dok stvarno ugrožavanje mira od strane muslimanskih paravojnih jedinica, Zelenih beretki, i njihovo okupljanje u Sarajevu i Bužimu, nisu ni pomenuli.

Predsjednik Dodik je naglasio da je srpskom narodu gotovo nemoguće da se izbori za pravdu i dosljedno provođenje Dejtonskog sporazuma zbog jednostranog i pristrasnog pristupa, prije svega SAD.

Predsjednik Vučić je ocijenio da su sankcije SAD protiv Milorada Dodika i drugih službenika Republike Srpske užasan presedan, te da jedino mogu da donesu katastrofalne posljedice po razvoj odnosa između tri naroda i dva entiteta u BiH, ali i šire, u cijeloj regiji.
 

''Sankcije su uvek donosile samo problem, a nikada rešenje'', dodao je predsednik Vučić.

Imajući u vidu težinu pozicije cjelokupnog srpskog naroda, a posebno neprimjerene i nepravedne pritiske koji se provode protiv Republike Srpske i njenog rukovodstva, predsjednik Vučić je zamolio predsjednika Dodika i sve političke snage u Republici Srpskoj da sudjeluju u radu zajedničkih institucija u BiH i na najbolji način štite interese srpskog naroda i RS.

Predsjednik Vučić je istakao da je svaka odluka na rukovodstvu RS, ali da i predsjednika Dodika i sve političke predstavnike u RS moli da razmotre njegov prijedlog, jer je jasno da neki politički činioci koji suštinski ugrožavaju stabilnost cijele regije, neistinama i insinuacijama, krivicu pokušavaju da prebace na srpski narod i RS.

''Moja molba predsedniku Dodiku i svim političkim faktorima u RS nije zahtev da se sa bilo čim suglase, ili za bilo šta glasaju, naprotiv, moja molba je da sto gde treba da sjede predstavnici RS ne bude prazan i da se na najbolji mogući način bore za interese entiteta i srpskog naroda'', naglasio je Vučić.

Predsjednik Vučić je ponudio da predsjedniku Dodiku i svim institucijama i političkim predstavnicima u Banjaluci obrazloži svoj prijedlog.

Predsjednik Vučić i predsjednik Dodik razgovarali su i o tome da Srbija priprema značajnu financijsku podršku Republici Srpskoj, te da će o tome timovi dvojice predsjednika i dvaju vlada ubrzati razgovore i u najskorijem roku obavijestiti javnost.

Vučić i Dodik dogovorili su i održavanje velikog sabora Republike Srbije i Republike Srpske, uključujući i zajednički sastanak dvije vlade, za 27. siječanjr, kada će se odlučivati o strateškim ekonomskim projektima i daljem unapređenju suradnje u svim oblastima između Srbije i Republike Srpske".
 

Tagovi:

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,955830
Srednji: 1,955830
Prodajni: 1,955830

Jedinica: 100
Kupovni: 25,912345
Srednji: 25,977288
Prodajni: 26,042231

Jedinica: 1
Kupovni: 1,370139
Srednji: 1,373573
Prodajni: 1,377007

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,751607
Srednji: 1,755997
Prodajni: 1,760387

Jedinica: 1
Kupovni: 1,879881
Srednji: 1,884592
Prodajni: 1,889303

Jedinica: 1
Kupovni: 2,345501
Srednji: 2,351379
Prodajni: 2,357257